Ξανά στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Κρίσιμες συναντήσεις με Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συνεχίζει τις προσπάθειες για επίτευξη δεύτερης εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την εκεχειρία μιας εβδομάδας τον περασμένο Νοέμβριο. Οι συνομιλίες για αυτήν την “παύση” περιλαμβάνουν την ανακωχή έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε σε μια συνάντηση στο Παρίσι με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, και τις ΗΠΑ​.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν δήλωσε από τη Σαουδική Αραβία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η πέμπτη επίσκεψή του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει ως στόχο την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τις συνθήκες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ και την ανάγκη για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα​​.

Οι επικείμενες συναντήσεις του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνουν συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, καθώς και επισκέψεις στην Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ για διπλωματία και ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ