Γιατί η τακτική των ΗΠΑ με τους Χούθι είναι λάθος – Πως τους δυνάμωσαν

Το Foreign Affairs αναλύει γιατί η τακτική της Ουάσινγκτον έναντι των Χούθι ήταν απόλυτα εσφαλμένη.

Η δραστηριότητα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις τους κατά της παγκόσμιας ναυτιλίας αποτελούν μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και το παγκόσμιο εμπόριο. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των εταίρων τους να αποκαταστήσουν την ηρεμία στην περιοχή, μέσω της σύστασης θαλάσσιου συνασπισμού και την εκδήλωση αντιδράσεων στις επιθέσεις, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον συγκρότησε έναν θαλάσσιο συνασπισμό που είχε σχεδιαστεί για να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και να προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ άρχισαν να αναχαιτίζουν ιρανικές στρατιωτικές αποστολές με προορισμό τους Χούθι και εξέδωσαν πολλαπλές προειδοποιήσεις προς την ομάδα. Τελικά, μετά από σχεδόν δύο μήνες συνεχών επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν ένα μπαράζ επιθέσεων κατά των εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Η εκτίναξη των ναύλων και οι οικονομικές επιπτώσεις από τις διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα επισημαίνουν τη σημασία της περιοχής στο διεθνές εμπόριο. Η αύξηση των εξόδων μεταφοράς και η συνεχιζόμενη αστάθεια απειλούν την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τις διεθνείς αγορές.

Το συμπέρασμα που αναφέρεται από το Foreign Affairs υποδηλώνει την ανάγκη για έγκαιρη και αποφασιστική δράση σε τέτοιες κρίσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη διεθνή ασφάλεια και οικονομία. Η αποτυχία να αντιδραστεί έγκαιρα και η ανοχή σε συνεχιζόμενες επιθέσεις μπορεί να ενθαρρύνει τους αντάρτες και να δυσκολέψει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Εάν οι ΗΠΑ είχαν ενεργήσει νωρίτερα και πιο αποφασιστικά, είτε οι Χούθι θα είχαν αποτραπεί από περαιτέρω κλιμάκωση είτε η Ουάσιγκτον θα ήταν τώρα σε καλό δρόμο για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων της ομάδας. Οι ΗΠΑ θα είχαν συντομεύσει τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, θα είχαν περιορίσει τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και θα είχαν καθησυχάσει τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή και πέρα από αυτήν. Τώρα, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει πολύ περισσότερο για να επιστρέψει η κανονικότητα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα τουλάχιστον 30 πλοία που έχουν επιβεβαιωθεί και ταυτοποιηθεί ως στόχοι των Χούθι συνδέονται με κράτη σε όλο τον κόσμο. Οι συνέπειες των επιθέσεων των Χούτι σίγουρα δεν έγιναν αισθητές μόνο από το Ισραήλ. Περίπου το 12% του διεθνούς εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Αυτό το εμπόριο αντιστοιχεί σε αγαθά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο και αντιπροσωπεύει περίπου το 30 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας κίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Οι ναύλοι έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Τα έξοδα μεταφοράς από την Ανατολική Ασία στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 200 τοις εκατό κατά τις πρώτες 52 ημέρες των επιθέσεων.

Η αντιμετώπιση της αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα απαιτεί μια συνεκτική διεθνή στρατηγική, η οποία θα συνδυάζει στρατιωτικές, διπλωματικές και οικονομικές προσπάθειες, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και τη διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των πλοίων μέσω ενός από τα πιο σημαντικά ναυτιλιακά περάσματα του κόσμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ