Η ποινική δίωξη για τα Τέμπη «ανοίγει στόματα» – Ποιόν «καρφώνει» ο Αγοραστός

Η ποινική δίωξη εναντίον του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, σχετικά με τις ενέργειες που ακολούθησαν μετά την τραγική σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη, φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα διαχείρισης της κρίσης και της δικαστικής ερεύνας. Η κατηγορία για υπόθαλψη εγκληματίας και παράβαση καθήκοντος, καθώς και η απόφαση να «μπαζωθεί» ο τόπος της τραγωδίας, προκαλεί ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης των αρμόδιων αρχών σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Ο Αγοραστός υποστηρίζει πως η παραπομπή του είναι «άδικη» και ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε μόνο υποστηρικτικό ρόλο, βασιζόμενος σε αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Αυτό τονίζει την περίπλοκη φύση της διοίκησης και των αποφάσεων που λαμβάνονται σε καταστάσεις κρίσης, καθώς και τη σημασία της σαφήνειας στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε σχετική ανακοίνωση ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας τα «ρίχνει» στην Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο για «άδικη» παραπομπή. «Για μία ακόμη φορά εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και δηλώνω ότι συμπαραστάθηκα στους οικείους των θυμάτων από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Θέλω με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο να δηλώσω ότι είναι άδικη η παραπομπή μου για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, δεδομένου ότι  η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά υποστηρικτική βοήθεια που συνίστατο μόνο στην παροχή των μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει χωρίς να έχει καμία πρωτοβουλία ενεργειών. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πως η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί  ότι δεν φέρω οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών», δήλωσε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Ο Κώστας Αγοραστός, τόνισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στις εργασίες που ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας, μετά και την περαίωση της έρευνας από τις Αρχές για τον εντοπισμό θυμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι συνήλθε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο παρίσταντο 15 άτομα από διαφόρους φορείς, μεταξύ άλλων και ο τότε Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, όπου αποφασίστηκε η έγκριση υποέργων προς και στον χώρο του δυστυχήματος, επιχειρώντας να πετάξει κάθε ευθύνη από πάνω του.

Η υπόθεση εγείρει ερωτήματα και σχετικά με την αξιοπιστία και την διαφάνεια των ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας και των άλλων αρμόδιων αρχών, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των στοιχείων προς διερεύνηση σε περιπτώσεις σοβαρών δυστυχημάτων. Η αναφορά του Αγοραστού στην ανάληψη των εργασιών με εντολή από υψηλότερες αρχές και η αντίδραση της δικαιοσύνης σε αυτές τις καταγγελίες προσδίδουν στο θέμα μια διάσταση που ξεπερνά τα τοπικά πλαίσια και αφορά το ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης δημόσιας κρίσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ