Νέα έκθεση «βόμβα» της ΕΚΤ για τους Έλληνες

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καταρρίπτει τις οπτικές της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, αποκαλύπτοντας την εμφανή απαισιοδοξία των Ελλήνων σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας. Η σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δείχνει ότι οι Έλληνες είναι πιο ανήσυχοι για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, και την μείωση των εισοδημάτων, ενώ φοβούνται ακόμα και την πιθανότητα υφέσης.

Η διάμεση προσδοκία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10%, αρκετά πάνω από το ποσοστό προσδοκίας της ευρωζώνης που κυμαίνεται στο 3,2%. Ακόμη και η Πορτογαλία, που κατέχει τη δεύτερη θέση σε όρους πληθωριστικών προσδοκιών, δεν πλησιάζει το επίπεδο της Ελλάδας, με προσδοκία κάτω του 6%. Όσον αφορά τα εισοδήματα, οι Έλληνες προβλέπουν μείωση κατά 2%, ενώ στην ευρωζώνη οι πολίτες αναμένουν αύξηση 1,2%.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η προσδοκία για υφεσιακές τάσεις στην Ελλάδα, με προβλεπόμενη ύφεση μεγαλύτερη από 4%, συγκρούεται με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη άνω του 2% για το 2023, επισημαίνοντας την αντίθεση μεταξύ των πολιτών και των κυβερνητικών προβλέψεων.

Αυτή η έρευνα της ΕΚΤ υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο ρεαλιστική και ενημερωμένη προσέγγιση στα οικονομικά προγράμματα και πολιτικές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανησυχίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...