Νέο σκάνδαλο στην Ουκρανία με την ανθρωπιστική βοήθεια – Μπλεγμένοι υπουργοί του Ζελένσκι

Ένα νέο σκάνδαλο «έσκασε» στην Ουκρανία, εμπλέκοντας υπουργούς του Ζελένσκι.

Δύο υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατονομάστηκαν ως ύποπτοι για ένα σχέδιο υπεξαίρεσης που αποκαλύφθηκε από τις ουκρανικές αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς αυτή την εβδομάδα, το οποίο αφορούσε την προμήθεια ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του POLITICO.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας φέρεται να υπεξαίρεσαν 62 εκατομμύρια UAH (περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) και την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAPO).

Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό διαφθοράς που αποκαλύπτεται στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία το 2022. Τον Ιανουάριο, δύο μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς με επίκεντρο τις κρατικές προμήθειες στρατιωτικών υπηρεσιών εστίασης και ηλεκτρικών γεννητριών συγκλόνισαν τη χώρα.

Αντί να φοβηθεί τη γνωστοποίηση και τις διαστάσεις που θα λάβει η νέα υπόθεση διαφθοράς στον Τύπο, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε επιχείρηση καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς, σε μια προσπάθεια να δείξει στους συμμάχους στις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η Ουκρανία έρχεται σε ανοιχτή ρήξη με το παρελθόν της. Νωρίτερα αυτό το μήνα, απέλυσε όλους τους περιφερειακούς υπεύθυνους στρατολόγησης εν μέσω αναφορών για διαφθορά, αντικαθιστώντας τους με στρατιώτες που ήταν στην πρώτη γραμμή ή που τραυματίστηκαν στη μάχη.

Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα αφορούσε την αγορά τροφίμων που προοριζόταν ως ανθρωπιστική βοήθεια για τις περιφερειακές στρατιωτικές διοικήσεις και για τους πληθυσμούς των περιοχών Ντόνετσκ, Χερσών, Σούμι, Ζαπορίζια, Κιέβου, Χμελνίτσκι, Ντνιπροπετρόβσκ και Πολτάβα και της πόλης του Κιέβου, ανέφερε η SAPO.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία, σε μία από τις υποθέσεις ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής αγόρασε τρόφιμα σε τιμές δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από την αξία της αγοράς μέσω μιας ελεγχόμενης εταιρείας, η οποία με τη σειρά της αγόρασε τα προϊόντα στην πραγματική τους αξία από έναν Πολωνό έμπορο.

Αυτό στοίχισε στη σιδηροδρομική εταιρεία της Ουκρανίας Ukrzaliznytsia περίπου 719.000 ευρώ μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2022.

«Γνώριζε την πραγματική αξία των προϊόντων, καθώς λάμβανε τακτικά σχετικά στοιχεία από την κρατική στατιστική υπηρεσία», ανέφερε η NABU σε δελτίο τύπου. «Ήξερε επίσης για τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων από Ουκρανούς εμπόρους , αλλά αγνόησε εσκεμμένα αυτό το γεγονός».

Σε άλλη ξεχωριστή υπόθεση στην οποία συμμετείχαν και οι δύο αξιωματούχοι, τα τρόφιμα αγοράστηκαν για άλλη μια φορά σε υψηλότερες τιμές μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας, η οποία, με τη σειρά της, αγόρασε τρόφιμα στην αγοραία αξία από έναν Τούρκο έμπορο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκρυψε αποδείξεις ότι υπήρχαν καλύτερες προσφορές και πίεσε τους υπαλλήλους να εγκρίνουν παράνομα αιτήσεις και τιμολόγια από τις ελεγχόμενες εταιρείες.

Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, η Ukrzaliznytsia υπερπλήρωσε τις εταιρείες περίπου 841.000 ευρώ.

«Έχοντας παραληφθεί, τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε μια ξένη εικονική εταιρεία για περαιτέρω νομιμοποίηση», ανέφερε η NABU. «Πρόχειρα αρχεία που περιγράφουν τη διανομή των παράνομων κερδών ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο χώρο ενός συμμετέχοντος στο πρόγραμμα για τα τρόφιμα».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ