Μια παραίτηση με μέλλον και οι γρίφοι της: πώς ο Τσίπρας με μια κίνηση ξανάγινε ο «Αλέξης»

Του Νίκου Λακόπουλου

παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα με μια συναισθηματική ομιλία έθεσε αυτόματα το ερώτημα της επιστροφής και αν αυτή θα υπάρξει.

“Θέλω να πω στα εκατομμύρια φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είμαι δίπλα τους, το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει” θα πει ο ίδιος σε μια ομιλία που δεν μοιάζει με αποχαιρετισμό -άλλωστε δεν εγκαταλείπει την πολιτική, αλλά μόνο το αξίωμα- αλλά σε ένα ραντεβού σε ένα αόριστο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να επιδιώκει μια αναμέτρηση με την Ιστορία χωρίς να κλείσει τον λογαριασμό μαζί της κάνοντας ένα προσωρινό ταμείο με μια κίνηση που ανατρέπει τα δεδομένα: φεύγει πριν πιάσει πάτο και εισπράττει θαυμασμό και δημοφιλία -αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα αν και πότε θα ξαναγυρίσει.

“Είναι ορισμένες στιγμές που πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις, να σταθείς απέναντι στην ιστορία και σε όσους σε πίστεψαν. Αυτές τις αποφάσεις δεν τις παίρνω εν θερμώ. Κι αυτό έκανα για 3 24ωρα γιατί ξέρω ότι οι αποφάσεις μου επηρεάζουν κι άλλους ανθρώπους”.

Η αλήθεια είναι πως είχε σκεφθεί την παραίτηση αμέσως μετά τις εκλογές του Μάϊου, ενώ σε ανύποπτο χρόνο είχε υπαινιχθεί πως δεν θα ασχολείται με την πολιτική για πάντα: σε μια συνέντευξη όταν έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούσε μάλιστα το τέλος σε μια…δεκαετία.

“Την Κυριακή είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένα κύκλο” είπε -προσοχή ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο ίδιος- ” και πρέπει να ανοίξουμε έναν άλλον πιο ελπιδοφόρο”.

‘Να ανανεώσουμε τολμηρά το έμψυχο δυναμικό, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν. Πρέπει να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια δεν παραιτείται, αλλά “παραμερίζει” για να έρθει το νέο κύμα με “μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης”.

Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο ρόλος του στην επανίδρυση που προτείνει και τον “νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ”- χωρίς το Π.Σ. στον τίτλο του.

“Κατανοώ την ανάγκη για έναν νέο κύμα. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στον δυναμικό του. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας. Δεν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι παρών πριν και μετά απ’ αυτές τις διαδικασίες”.

Για να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία για το “παρών” που δηλώνει και μετά την ανανέωση του κόμματος δηλώνει “μάχιμος” καθώς κάνει στην άκρη -άγνωστο για πόσο- με την σιγουριά πως έχει πάψει να είναι πρόεδρος, αλλά παραμένει ηγέτης -φεύγοντας πριν τον αμφισβητήσουν.

49 χρονών είναι πολύ νωρίς να πάρει σύνταξη και η παραίτηση μοιάζει με άδεια αορίστου διαρκείας με μια κίνηση που διαγράφει την κριτική στο πρόσωπό του, ανανεώνει την λατρεία στο πρόσωπό του καθώς από -ηττημένος- Τσίπρας έγινε ξανά ο ‘Αλέξης”.

ΠΗΓΗradar.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ