ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο και εσωκομματικές βολές σε Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Χαρίτση

Βολές σε πρόσωπα που θεωρούνται επικρατέστερα για να διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε χθες δημοσίως ο πρώην υπουργός του κόμματος Χρίστος Σπίρτζης ανοίγοντας ουσιαστικά τον χορό των εσωκομματικών επιθέσεων.

Ο κ. Σπίρτζης φωτογράφισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση οι οποίοι κατά πληροφορίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα για να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν γνώριζαν ότι η αγορά έχει πάρει μία ανάσα»

Πιο συγκεκριμένα κάλεσε ρητά τους υποψήφιους προέδρους να ξεκαθαρίσουν τις «γκρίζες ζώνες» όπως τις χαρακτήρισε που δημιουργήθηκαν από αυτούς κατά την «προεκλογική περίοδο και τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια».

Περαιτέρω, καταλόγισε την ύπαρξη «κενού» στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος, όπου ήταν τομεάρχες η κυρία Αχτσιόγλου και ο κ. Χαρίτσης, και συμπλήρωσε ότι το οικονομικό επιτελεί «δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια ανάσα».

Στο κάδρο της κριτικής και ο Τσακαλώτος για τα παράλληλα νομίσματα

Παράλληλα, άφησε σαφέστατες αιχμές και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για κείμενο του που είχε καταγγείλει προεκλογικά η ΝΔ και όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφερόταν σε τοπικά και συμπληρωματικά νομίσματα. «Στα τέσσερα χρόνια η εικόνα που δώσαμε ήταν ότι δεν είμαστε ένα κόμμα συγκροτημένο για να κυβερνήσουμε. Απόψεις που μπορεί επιστημονικά να γίνεται μια συζήτηση, αλλά σαν ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση δεν μπορείς να μιλάς για τοπικά νομίσματα» είπε ο κ. Σπίρτζης βάζοντας στο «κάδρο» της κριτικής του τον κ. Τσακαλώτο.

Επίσης ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να υποδείξει κάποιον υποψήφιο. «Δεν θα ήθελα να υποδείξει κάποιον. Εγώ λέω να ήταν ο ίδιος υποψήφιος» είπε αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό. Πάντως, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το κατά πόσο θα κατορθώσει κάποιος από τους υποψήφιους προέδρους να αντικαταστήσει επάξια τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχουμε μια δύσκολη τετραετία μπροστά μας. Έχω άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Δεν είναι μια εύκολη στιγμή» είπε.

Οι προγραμματικές δηλώσεις και η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ

Πέρα από τα πρόσωπα, πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και εντάσεις, που μέχρι στιγμής μένουν κυρίως στο παρασκήνιο, σχετικά με την ανάγκη αναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας και της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος. Η συζήτηση αυτή ενδέχεται να βρεθεί στο προσκήνιο και κατά την ανάγνωση και συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από μεθαύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 8 Ιουλίου, όπου οι βουλευτές του κόμματος θα λάβουν το λόγο.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα διατυπώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το θέμα με εκφραστές τους πρώην υπουργούς Νίκο Παππά και Δημήτρη Βίτσα. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παππάς απέρριψε διαρρήδην τις προτάσεις για «αριστερή στροφή» του κόμματος. «Έχει προηγηθεί ένα άσχημο αποτέλεσμα και υπάρχει κίνδυνος αναδίπλωσης, άρα πάμε το καράβι σε ένα ασφαλές λιμάνι, στο λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτό θα είναι λάθος» είπε και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης  αριστεράς που αγκαλιάζει «κόσμο από την ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο».

Στον αντίποδα ο κ.  Βίτσας κάλεσε με αρθρογραφία του το κόμμα να μην στραφεί προς το κέντρο. «Μολονότι τα χρονικά όρια είναι πιεστικά, απαιτείται να μη γίνουν βιαστικές κινήσεις που απλώς θα επιβεβαιώσουν μια λάθος πολιτική στροφή προς το Κέντρο, η οποία και τους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους δεν πείθει και τους αριστερούς απομακρύνει» ανέφερε και τόνισε ότι «μόνο η Αριστερά και μάλιστα η ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να σταθεί εμπόδιο» στην «ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ