Με κατάρρευση κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας

Η σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού της Ολλανδίας κινδυνεύει, καθώς τα κόμματα που τον απαρτίζουν δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να περιοριστεί η μετανάστευση, με τις συνομιλίες να αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Η πρόθεση του συντηρητικού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ολλανδία έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς δύο από τα μικρότερα κόμματα αρνούνται να στηρίξουν προτάσεις που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επανένωση των οικογενειών μεταναστών.

Οι συνομιλίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων συνεχίστηκαν ως σήμερα τα ξημερώματα.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαδικασίας (…) για να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη μετανάστευση. Είναι μια διαδικασία που γίνεται βήμα βήμα. Και σήμερα το βράδυ έγινε ένα βήμα», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να αφήσει την κυβέρνηση να καταρρεύσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν για τρίτη χρονιά πέρυσι και ξεπέρασαν τις 46.000. Φέτος αναμένεται να είναι περισσότερες από 70.000, πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα ασκήσει πίεση στις εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο, όπου πέρυσι επί μήνες εκατοντάδες πρόσφυγες αναγκάζονταν να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής ή υπηρεσίες υγείας.

Ο Ρούτε δήλωσε πέρυσι ότι ένιωσε «ντροπή» για τα προβλήματα αυτά, αφού η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) έστειλε για πρώτη φορά ομάδα στην Ολλανδία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των μεταναστών στο κέντρο επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στο κέντρο, κυρίως μειώνοντας τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ολλανδία. Όμως προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να πείσει τους κυβερνητικούς του εταίρους οι οποίοι εκτιμούν ότι τα μέτρα που προτείνει είναι πολύ αυστηρά.

Η ένταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα όταν ο Ρούτε πρότεινε να περιοριστεί η είσοδος στη χώρα των παιδιών των προσφύγων πολέμου που ήδη ζουν στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες των προσφύγων να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια προτού μπορέσουν να επανενωθούν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ