Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες «κοιτώντας» στο Μαξίμου

Οι αγρότες ετοιμάζονται για μια σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι, όπου θα συζητήσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Με τη διαχείριση της ενέργειας, συγκεκριμένα την τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος, καθώς και τις επιδοτήσεις, να βρίσκονται στο επίκεντρο, εκπρόσωποι των αγροτών από διάφορα μπλόκα της επικράτειας θα εκθέσουν τα αιτήματά τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκοντας την επίσπευση της απονομής επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

Αφού πραγματοποιήθηκε η σύσταση της επιτροπής στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, οι διαβουλεύσεις κατέληξαν στη δημιουργία μιας εκπροσωπητικής ομάδας που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η σύνθεση της επιτροπής αντικατοπτρίζει την εκπροσώπηση τεσσάρων κύριων γεωγραφικών περιοχών: 6 εκπροσώποι από την Βόρεια Ελλάδα – Θράκη, 6 από την Θεσσαλία, 2 από τη Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο, ενισχύοντας την αντιπροσωπευτικότητα των αγροτικών συμφερόντων στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Αναλυτικά η λίστα:

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΒΡΟΣ:

Κώστας Χατζηπαραδείσης – Μπλόκο Δερβενίου
Διαμαντής Διαμαντόπουλος – Μπλόκο Σερρών
Γιάννης Παναγής – Μπλόκο Σερρών
Γιώργος Σιδηρόπουλος – Μπλόκο Γιαννιτσών
Κωνσταντίνος Καναβίδης – Μπλόκο Έβρου
Χρήστος Τσιτέλης – Μπλόκο Χαλκιδικής

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κώστας Τζέλλας, Καρδίτσα (μπλόκο Αυτοκινητόδρομος Ε65)
Χρήστος Πάντζιος, Μαγνησία (μπλόκο Αλμυρού)
Ρίζος Μαρούδας Λάρισα (μπλόκο Πλατυκάμπου)
Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, Λάρισα (μπλόκο Πλατυκάμπου)
Σωκράτης Αλειφτήρας, Φάρσαλα (μπλόκο Φαρσάλων)
Γιάννης Σδράλης, Τρίκαλα (μπλόκο Ζάρκου)

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Λυγδής, Φθιώτιδα (μπλόκο Αταλάντης)
Σάββας Κεφαλάς, Λιβαδειά (μπλόκο Κάστρου)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Νίκος Κούτρας

«Ούτε ένα ευρώ στη Θεσσαλία»

«Αν δεν χρηματοδοτήσουμε τον αγρότη, κτηνοτρόφο στη βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στο ράφι», λέει, μιλώντας στο MEGA, o Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου.

Άλλα προβλήματα που θα θέσουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, είναι οι «ελληνοποιήσεις και τα μεταφορικά».

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μπορούμε να πούμε τα προβλήματα, το θέμα είναι να λυθούν κιόλας. (…) Οι επιδοτήσεις δεν έχουν δοθεί στη Θεσσαλία, ούτε ένα ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζεύλης, σημειώνει: «Η στήριξη του πρωθυπουργού είναι να μη μας πληρώνει ούτε τις αποζημιώσεις. Εμένα 2 χρόνια έχει να πληρωθεί αποζημίωση για ζώα και έχει μειωθεί 40 – 50%».

Για μεγάλα προβλήματα κάνει λόγο και ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, παραγωγός πατάτας. «Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, δεν αντέχει ο πρωτογενής τομέας αυτές πιέσεις. Στα 58 μου σκέφτομαι να αλλάξω επάγγελμα, δεν βγαίνει με τίποτα». Όπως λέει ο ίδιος, θέμα υπάρχει και με την πράσινη ανάπτυξη. «Δεν έγινε σωστή η κατανομή των επιδοτήσεων από την ΕΕ».

«Θα κατέβουμε στην Αθήνα»

Για… απόβαση των αγροτών στην Αθήνα κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος πανελλαδικής συντονιστικής μπλόκων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Δεν τα ακούμε καθόλου καλά (σ.σ. τα μέτρα) και σε λάθος κατεύθυνση. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτή η ακρίβεια, να έχουμε εμείς αυτό το ρεύμα, αυτό το πετρέλαιο και να μας γλεντάνε 4 πάροχοι ενέργειας και 4 σουπερμάρκετ. Θέλουμε ειλικρίνεια από την κυβέρνηση, δε θέλουμε επικοινωνιακά τρικ».

Όπως λέει ο ίδιος: «Ζητάμε το αφορολόγητο πετρέλαιο για να παράγουμε φθηνά και να τρώει η χώρα μας φθηνά».

Ο κ. Βάγγος επισημαίνει πως αν δεν ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα των αγροτών που είναι για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα. «Αν δε μας το δώσουν, θα σας έρθουμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ, δε γίνεται κάτι άλλο. Ζητάμε δύο πράγματα, ρεύμα και πετρέλαιο. (…) Δεν υπάρχει άλλη λύση, τι άλλο να κάνουμε. (…) Τα προβλήματα έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους».

Μεγάλο θέμα είναι και οι έλεγχοι στην αγορά. Όπως προβλέπει ο Γιάννης Βάγγος, οι αυξήσεις θα συνεχίσουν, οι οποίες θα επηρεάσουν και το ήδη ακριβό ελαιόλαδο. «Αν συνεχίσει αυτό ο κόστος και η έλλειψη εργατών, μπορεί να φτάσει και 30 ευρώ. (…) Φωνάζουμε για την ακρίβεια».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ