Η Ράφα περιμένει ισραηλινή επίθεση

Στο επίκεντρο των διεθνούς ανησυχίας βρίσκεται η περιοχή της Ράφα στη Γάζα, καθώς απειλείται από ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση. Η Χαμάς εκφράζει φόβους για σημαντικές απώλειες ανάμεσα στους πολίτες, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» για την εκκένωσή τους.

Η Ράφα, κατοικημένη από περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστινίους σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκεται υπό τη σκιά της σύγκρουσης που διαρκεί εδώ και μήνες. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει την προσέγγιση της στρατιωτικής δράσης ως μέσο για την εξάλειψη των τελευταίων οχυρών της Χαμάς στην περιοχή.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας, προβλέποντας «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς». Η κατάσταση έχει προκαλέσει την ανησυχία διεθνών παραγόντων, με τη Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί για τις «πολύ σοβαρές συνέπειες» που μπορεί να έχει μια επίθεση στη Ράφα για τον άμαχο πληθυσμό.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας τέτοιας επιχείρησης, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την αποφυγή περαιτέρω αιματοκυλίσματος.

Η κατάσταση στη Ράφα αποτελεί μια υπενθύμιση των πολύπλοκων και ενίοτε επικίνδυνων διαστάσεων της μακροχρόνιας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, καθώς και της ανάγκης για μια βιώσιμη και ειρηνική λύση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ