Καταβλήθηκε η τελική δόση οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία από την ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η καταβολή της τελικής δόσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης για την Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα (21.12.2023). Με αυτήν την κίνηση, το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία φτάνει τα 18 δισ. ευρώ για το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την Ουκρανία, καλύπτοντας τις άμεσες οικονομικές ανάγκες της το 2023, παρέχοντας σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική οικονομική βοήθεια. Αυτή η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για τους μεταναστευθέντες.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ανακαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών έργων, συστημάτων ύδρευσης, μεταφορών, οδοστρωμάτων και γεφυρών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της δέσμευσης για τη στήριξη της Ουκρανίας. Η πληρωμή αυτή ακολουθεί την επιτυχή εφαρμογή των όρων πολιτικής και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από την Ουκρανία, διασφαλίζοντας τη διαφανή και αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων.

Συνολικά, η ΕΕ έχει παράσχει περίπου 85 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Επιτροπή εργάζεται επίσης για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας ύψους 50 δισ. ευρώ για βοήθεια προς την Ουκρανία έως το 2027.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ