Η συμφωνία που ετοιμάζουν Μπάιντεν και Σι στο Σαν Φρανσίσκο

Η συμφωνία που ετοιμάζουν Μπάιντεν και Σι στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία δυνάμει της οποίας το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να παταχθεί η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, που επικαλείται πηγές του ενημερωμένες σχετικά.

Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, η συμφωνία, η οποία τελεί ακόμη υπό οριστικοποίηση, προβλέπει πως οι κινεζικές αρχές θα λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσει η ροή φαιντανύλης και πρώτων υλών για την παραγωγή της από κινεζικές χημικές εταιρείες.

Σε αντάλλαγμα, κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στην άρση κυρώσεων στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο της κινεζικής αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιτεθεί στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της διακίνησης φαιντανύλης, μετατρέποντας το ζήτημα σημαντικό για τον Μπάιντεν στην διεκδίνηση μιας δεύτερης θητείας.

«Ελπίζουμε να δούμε κάποια πρόοδο σε αυτό το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. «Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω συνεργασία σε άλλα θέματα όπου δεν διαχειριζόμαστε απλώς πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρουμε απτά αποτελέσματα».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τη συμφωνία μια πιθανή σημαντική πρόοδο, αλλά είναι απαραίτητη η προσεκτική αυστηρή επιβολή της για να παραχθούν αποτελέσματα. Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αξιολογηθεί εάν το Πεκίνο θα είναι συνεπές. Άλλωστε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι ευάλωτη στην περίπτωση που οι εύθραυστοι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον επιδεινωθούν λόγω επικριτικών σχολίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, προειδοποίησαν ορισμένοι ειδικοί στην Κίνα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...