Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για την «πειρατεία του 21ου αιώνα»

Η Ρωσία χαρακτήρισε “πειρατεία του 21ου αιώνα” το σχέδιο των ΗΠΑ να κατασχέσουν παγωμένους ρωσικούς πόρους έως 300 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθεια δημιουργίας “νομικής κάλυψης” για την κλοπή περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.

Η Ρωσία αντιδρά έντονα, ισχυριζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονόμευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε την κλοπή ρωσικών πόρων ως “πειρατεία του 21ου αιώνα”. Επίσης, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει έντονα, αν κατασχεθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, υποστηρίζοντας πως οι αντίποινες θα είναι αισθητές και ορατές.

Η κίνηση των ΗΠΑ προέκυψε από σχέδιο νομοθεσίας που υποστηρίζει η κυβέρνηση του προέδρου Biden, με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Η Ρωσία, που έχει ήδη υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αντιδρά με απειλές αντίποινων.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν απαγορεύσει συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία απείλησε προηγουμένως με αντίποινα, προειδοποιώντας ότι θα κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία των δυτικών χωρών αν αυτές κατασχεθούν ρωσικοί πόροι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ