Η Δύση αποχαιρετά τον Ζελένσκι;

Η στάση της Δύσης, έναντι του Ζελένσκι είναι πλέον εμφανές ότι διαφοροποιείται. Η στάση των Ευρωπαίων στην τρίτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αυτό δείχνει την ίδια ώρα που και οι ΗΠΑ φαίνεται να αποδυναμώνουν σταδιακά την στήριξή τους προς την Ουκρανία.

Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Ουκρανός πρόεδρος αυτό που εξέλαβε από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο στη Γρανάδα είναι η βαθιά ανησυχία των Ευρωπαίων στο να δουν την αμερικανική υποστήριξη για το Κίεβο να μειώνεται.

«Η Ευρώπη ακολουθεί την πολιτική καταιγίδα που μεγαλώνει στην Αμερική», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αυτή η κρίση είναι «επικίνδυνη για την Ουκρανία».

Και συμπλήρωσε πως χάρη στην Ουκρανία, οι στρατιώτες από τις 27 χώρες του μπλοκ δεν πολεμούν τη Ρωσία. «Δεν αμφιβάλλουμε για τη δύναμη του ΝΑΤΟ. Αλλά κανείς από εσάς δεν θέλει να ξέρει τι θα συνέβαινε αν το ΝΑΤΟ έπρεπε να υπερασπιστεί έναν από εσάς.

Πρέπει να κερδίσουμε στην Ουκρανία, ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να επεκτείνει την επιθετικότητά του», ανέφερε απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες.

Μετά από διμερείς συναντήσεις, ο Volodymyr Zelensky έλαβε από τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron, την υπόσχεση «αδιάλειπτης (…) υποστήριξης για όσο διάστημα χρειαστεί» και από τη Μαδρίτη την αποστολή πρόσθετων εκτοξευτών πυραύλων. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, έχει δεσμευτεί να παραδώσει ένα νέο σύστημα αεράμυνας Patriot αυτόν τον χειμώνα.

Αυτό όμως που απασχολεί τη Γηραιά Ήπειρο είναι πως η οικονομική στήριξη του Αμερικανού συμμάχου για την Ουκρανία θα περιοριστεί, με τους Ευρωπαίους να φοβούνται ότι θα βρεθούν μόνοι στην πρώτη γραμμή.

Σημειώνεται πως στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το Κογκρέσο κατέληξε σε δημοσιονομική συμφωνία την τελευταία στιγμή στην Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί ένα shutdown, δηλαδή ένα προσωρινό πάγωμα της κυβερνητικής δραστηριότητας, αιρετοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να μην εγκρίνουν μια νέα δόση της βοήθειας των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επέτρεπαν στο Κίεβο να λάβει νέα αμερικανικά όπλα μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗLe Monde

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ