Η «αμαρτωλή» τετράδα του Qatargate

Νέα ονόματα φαίνεται πως μπαίνουν στο κάδρο του Qatargate, το σκάνδαλο που έχει κλονίσει τα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου αποκαλύπτοντας το διεφθαρμένο δίκτυο που έχει διεισδύσει στον θεσμό.

Στο κεντρικό του θέμα σήμερα το Politico αναφέρεται σε διεύρυνση των ερευνών για το QatarGate που διεξάξουν οι βελγικές Αρχές, με βάση νέο διεθνές ένταλμα συλλήψεων.

Σύμφωνα με το μέσο, το οποίο έχει στα χέρια του το ένταλμα για τον ευρωβουλευτή Andrea Cozzolino, στο στόχαστρο μπαίνουν από τις βελγικές Αρχές και οι ευρωβουλεύτριες Maria Arena και Alessandra Moretti. Το ένταλμα εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον Βέλγο ανακριτή Michel Claise .

Σημειώνεται πως ο Andrea Cozzolino συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Politico, η Arena και η Moretti ήταν μέρη μιας «τετράδας», μαζί με τον Cozzolino και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Marc Tarabella, ο οποίος επίσης συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, οι δύο τους φέρονται να ενήργησαν με βάση τις υποδείξεις του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι σε συνεδρίαση που αφορούσε πιθανό ψήφισμα για το Κατάρ για να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, στα τέλη του 2021. Ο Παντσέρι, ο οποίος σε εκείνο το στάδιο δεν ήταν πλέον ευρωβουλευτής και δεν παρευρέθηκε ο ίδιος στη συνεδρίαση, έδωσε οδηγίες στον πρώην βοηθό του, επιδιώκοντας να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως ο Αντόνιο Παντσέρι συνήψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα για να δώσει πληροφορίες ως αντάλλαγμα μείωσης της ποινής του.

Πώς αποκαλύφθηκε η τετράδα
Το σχέδιο και τα μέλη της τετράδας αποκαλύφθηκαν σε μηνύματα που έστειλε στον Panzeri ο πρώην βοηθός του, Giuseppe Meroni, ο οποίος εργαζόταν ακόμη στην ομάδα S&D εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το ένταλμα.

«Το Κατάρ επιλύθηκε», είπε ο Μερόνι σε ένα κείμενο προς το πρώην αφεντικό του Παντζέρι, σύμφωνα με το ένταλμα. Μετά τη συνάντηση, ο Panzeri έλαβε μια ενημέρωση για το τι είχε συμβεί από την Arena καθώς και ο Francesco Giorgi — ένας άλλος από τους πρώην βοηθούς του, ο οποίος εργαζόταν τότε για τον Cozolino.

Η Moretti, η ευρωβουλευτής που προσδιορίστηκε στο ένταλμα που είδε το POLITICO, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Δεν ακολούθησα ποτέ τις οδηγίες του κ. Panzeri στην πολιτική μου δραστηριότητα, δεν έχει συζητηθεί κανένα ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2021».

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των Cozzolino και Tarabella, οι Αρχές δεν ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει τη νομική ασυλία της Arena και της Moretti, ένα βήμα που είναι απαραίτητο για τη διερεύνηση ή την κατηγορία τους. Η Arena αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΠΗΓΗPolitico

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ