ΗΠΑ: Αναστοχασμός για την Ουκρανία και αναβολή της βοήθειας

Σε μια σημαντική ανατροπή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν θα παράσχουν νέους πόρους προς την Ουκρανία φέτος. Οι ηγέτες του Κογκρέσου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το πακέτο βοήθειας 61 δισ. δολαρίων που είχαν ζητήσει οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η απόφαση έχει αναβληθεί για το 2023. Οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου, Τσακ Σούμερ και Μιτς Μακόνελ, δήλωσαν ότι ελπίζουν να ψηφίσουν το πακέτο στις αρχές του επόμενου έτους.

Παρά την αποτυχία αυτή, ο Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προδώσουν την Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε ότι μια πιθανή επιστροφή του προηγούμενου Προέδρου Τραμπ στο Λευκό Οίκο μπορεί να έχει “σοβαρές επιπτώσεις” στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ένα περίπλοκο σενάριο, οι βουλευτές επιστρέφουν στις 8 Ιανουαρίου με την ελπίδα να επικυρώσουν το πακέτο βοήθειας που περιλαμβάνει στρατιωτική, ανθρωπιστική και μακροοικονομική βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι υποστηρίζει την παράταση της βοήθειας αλλά απαιτεί περαιτέρω εποπτεία. Οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή είναι ακόμη ένα εμπόδιο για τον Ζελένσκι σε μια δύσκολη χρονιά για την Ουκρανία.

Η έλλειψη συμφωνίας αποτελεί ερώτημα για τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...