Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία»

Το μήνυμα που μεταδόθηκε είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), όπως είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία στον τομέα της παιδείας. Εκτός από την ενίσχυση του δημόσιου ΑΕΙ, προτείνεται η δημιουργία πλαισίου για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Παρουσιάζονται ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων, με προγράμματα σπουδών που θα εγκρίνονται βάσει αυστηρών ακαδημαϊκών κριτηρίων και κτηριακές υποδομές με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα τόπος προσέλκυσης φοιτητών και να προσφέρει εναλλακτική λύση σε πολλούς νέους που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν επίσης στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αναφερόμενος στο υπόδειγμα της Κύπρου, όπου λειτουργούν εδώ και χρόνια μη κρατικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προτεραιότητα του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έξοδα που καταβάλλουν οι γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα, συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση θεωρεί αυτό το βήμα ως πρώτο, αλλά θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Οπαδική βία

Σε άλλο θέμα, αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, τονίζοντας τη δυσκολία της μάχης εναντίον της. Ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως η λειτουργία καμερών, η μοναδική λέσχη φιλάθλων και η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων. Επισημαίνει ότι η δικαστική έρευνα έχει αναβαθμιστεί και εκφράζει την ελπίδα για μια αθλητική άμιλλα χωρίς επεισόδια στα γήπεδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ