Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος

Για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Πύλου, όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο, αλλά και για την προανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μίλησε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. «Δεν θα σταματήσουμε, οι έρευνες συνεχίζονται. Διευρύνεται το πεδίο των ερευνών και συνεχίζουμε αυτή την ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε μία μεγάλη απόσταση από τις ακτές» ανέφερε.

Ο κ. Αλεξίου διευκρίνισε πως οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και σε αυτές συνέδραμε η Πολεμική Αεροπορία με C-130 που έριχνε φωτοβολίδες για να μπορούν να βλέπουν όσοι επιχειρούσαν στο πεδίο. Όπως είπε, στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, έξι παραπλέοντα φορτηγά και ένα εναεριο μέσο.

Αναφερθείς στο χρονικό της τραγωδίας, ο κ. Αλεξίου είπε πως «αφού ενημερωθήκαμε από την ιταλική ακτοφυλακή ενεργοποιήσαμε τα σχέδιά μας, εντοπίστηκε αρχικώς εναερίως το πλοίο και προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία». Αργότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και γίνονταν συνεχείς κλήσεις από τον θάλαμο στο πλοίο, το οποίο ωστόσο δεν δέχθηκε να του παρασχεθεί καμία συνδρομή.

«Αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε»

«Όταν έφτασε και το δικό μας περιπολικό σκάφος εκ νέου έγινε εκ του σύνεγγυς επικοινωνία ώστε να υπάρξει συναίνεσή τους για τη συνδρομή. Οι άνθρωποι αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε γιατί δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην Ιταλία» σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί το Λιμενικό δεν επενέβη για να παράσχει βοήθεια πριν την τραγική κατάληξη ο κ. Αλεξίου διευκρίνισε: «Παρόλο που αρνήθηκαν τη βοήθειά μας παραμείναμε στο σημείο δεν αποδεσμεύσαμε τα φορτηγα ώστε αν τυχόν χρειαζόταν να ήμασταν εκεί».

«Οποιαδήποτε άλλη βίαιη προσπάθεια – εφόσον όλος αυτός ο κόσμος δεν ήθελε βοήθεια – θα είχε άλλα αποτελέσματα. Φανταστείτε να προσπαθούσαμε μα το δέσουμε, να το εκτρέψουμε και ο κόσμος αυτός που επεμενε ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα να μετατοπιζόταν μαζικά σε άλλο σημείο. Θα είχαμε ένα ατύχημα που θα το είχαμε προκαλέσει εμείς και χωρίς να έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να σώσουμε εν τέλει 104 ανθρώπους» τόνισε.

Είπε ακόμη πως η προανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα με τις επιχειρήσεις στο πεδίο και πως στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου