Απο τι κινδυνεύει η αυτοδυναμία Μητσοτάκη στις δεύτερες εκλογές

Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ενεργές οι τάσεις αποσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η έκβαση των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι προδιαγεγραμμένη σε όλες τις εκφάνσεις της και ότι ο δρόμος του Κυρ. Μητσοτάκη προς τη δεύτερη τετραετία θα είναι σπαρμένος με ρόδα. Η δεύτερη αυτή αναμέτρηση θα διεξαχθεί με ευνοϊκότερους για την παράταξή του όρους (ενισχυμένη αναλογική), όμως μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ενώ μια σειρά αστάθμητοι και μη ελεγχόμενοι παράγοντες μπορούν κάλλιστα να θέσουν εκτός τροχιάς τον βασικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία. Πόσω μάλλον που ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκείται σε αυτήν, αλλά επιδιώκει και έναν αυξημένο αριθμών εδρών (άνω των 160), προκειμένου η κυβέρνηση που θα σχηματίσει να είναι ισχυρή πολιτικά αλλά και κοινοβουλευτικά.

Ο εφησυχασμός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία κaι αυτό το έχει καταστήσει σαφές με ποικίλους τρόπους ο κ. Μητσοτάκης. Με δεδομένο ότι οι δεύτερες εκλογές έχουν κριθεί, υπάρχει ζωηρό το ενδεχόμενο να αδιαφορήσει ένας αριθμός πολιτών που στις 21 Μαΐου ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Και είτε να μην πάει να ψηφίσει είτε να επιλέξει να στηρίξει ένα άλλο κόμμα. «Τίποτα δεν έχει κριθεί. Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι άδειες», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τα κε­ντρικά της παράταξης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο περιοδειών σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να κρατήσει σε πλήρη εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό και τα τοπικά στελέχη. Και παράλληλα να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των πολιτών, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των επαναληπτικών εκλογών. Η αποχή είναι ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας που ανησυχεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν εν μέσω θέρους, είναι πολύ πιθανό ένας αριθμός πολιτών για διάφορους και διαφορετικούς λόγους είτε να μην είναι σε θέση είτε να μην μπει στη διαδικασία να προσέλθει στις κάλπες, ιδιαίτερα οι νέοι, μαθητές και μη, που έχουν ξεκινήσει τις καλοκαιρινές διακοπές τους και δεν πρόκειται να τις διακόψουν για να επιστρέψουν στη βάση τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ταυτόχρονα, ένας σημα­ντικός αριθμός εποχικών εργαζομένων θα έχει μετακινηθεί σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς και πολύ δύσκολα θα προσέλθει για να ψηφίσει. Ένα ακόμη γεγονός που προκαλεί φόβο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, με τη… συνδρομή των Μέσων Ενημέρωσης, έχει μετατοπιστεί αυτήν την περίοδο όχι στο αποτέλεσμα αυτό καθαυτό των εκλογών, αλλά στην κόντρα που εξελίσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με μήλον της Έριδος τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Εκεί ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα τμήμα ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές είχε στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία να μπει στη διαδικασία να ψηφίσει ένα από τα αντιμαχόμενα κόμματα, πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ. Και έτσι να στερήσει πολύτιμους ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία στη μάχη για την ισχυρή αυτοδυναμία. «Στις 25 Ιουνίου οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για α­ντιπολίτευση», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, μη κρύβοντας την ανησυχία του για έναν πιθανό αποπροσανατολισμό των πολιτών.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...