Αν δεν αποσυρθούν από τον εκλογικό αγώνα τα «βαρίδια» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα πληρώσει ακριβό κόστος στις 25 Ιουνίου -αλλά και την επομένη- με αυτούς δίπλα του

Του Γιώργου Λακόπουλου

Υπάρχουν κάποια προσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγγραφεί ως «βαρίδια» στην πορεία του προς τις εκλογές του 2023.  Είναι όσοι  εκπροσωπούν τον «ΣΥΡΙΖΑ των σπηλαίων»: ιδεοληψίες, οπισθοδρόμηση, μηδενική αίσθηση πολιτικής ευθύνης, ανάγωγη δημόσια συμπεριφορά, ρεβανσιστική νοοτροπία, μειοψηφικές αποψεις και ανομολόγητες  αντι-Τσίπρα επιδιώξεις.

 Οι περισσότεροι εξελέγησαν βουλευτές στις  περασμένες εκλογές , κάποιοι δεν τα κατάφεραν.

Τα ονόματα έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς -ένα προς ένα-  στο «Ανοιχτό  Παράθυρο». Με την προειδοποίηση που δεν εισακούσθηκε: αν δεν βγουν τα ονόματά τους από τη μαρκίζα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τύχη.

Ήταν φανερό ότι ο  Τσιπρας αυτοκτονούσε όσο τους κρατούσε στο  προσκήνιο. Με πρόσχημα τα  κομματικά πόστα που «απεκτησαν» με τις ψήφους του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα 1110.000 νεα μέλη που έγραψε ο ίδιος  -μετά την άρνηση της κομματικής γραφειοκρατίας να ανοίξει τις πόρτες  των οργανώσεων- δεν  μετείχαν στην ανάδειξη  οργάνων.

Η κυριαρχία τους στο κόμμα ως «ηγετική ομάδα» δεν επέτρεπε την διαμόρφωση κυβερνώσας ομαδας που θα πλαισίωνε τον Τσιπρα στις εκλογές.  Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα ήθελε να συνυπάρξει μαζι τους;

Αλλά και οι λίγο αποφασισμένοι που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια –Όθων Ηλιόπουλος Γεροτζιάφας, Βουτυράκου , Φαραντούρης και  κάποιοι αλλοι κατά περιφέρεια- εξαφανίσθηκαν  απο τους κομματικούς  και τις φράξιες τους που συνεργάσθηκαν να μοιραστούν τις έδρες του κόμματος στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε, και ο Τσιπρας αναγκάσθηκε να πάει στις νέες εκλογές με νέα εκλογική επιτροπή, και την απόφαση ότι στη δημοσιοτητα θα υπάρχουν μονό όσοι έχουν την έγκριση του. 

Κανείς δεν το έλαβε υπόψη μετά τα πρώτα 24ωρα. Ήδη στα κανάλια  εμφανίζονται τα «βαρίδια» με την εμφανή  διευκόλυνση του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μητσοτάκη, αφού είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι την τελευταία προεκλογική εβδομάδα οι εμφανίσεις τους θα πυκνώνουν– ιδιαίτερα από τους αυτοαποκαλούμενους «προεδρικούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΤΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να επέμβει δραστικά, θέτοντας  νέους επικεφαλής στα ψηφοδέλτια: πρόσωπα με κύρος, αναγνώριση και επάρκεια. Κατανέμοντας στους εκλεγέντες στις πρώτες θέσεις την ευθύνη που τους αναλογεί για την ήττα.

Με τη συνήθη διστακτικότητα, δεν το έκανε και ουσιαστικά τους κατέστησε ανεύθυνους και «πωλώντες τοις μετρητοίς» στις νέες εκλογές, αφου έχουν έδρα εξασφαλισμένη οι περισσότεροι.

 Το επιχείρημα όσων δεν ήθελαν να γίνουν αλλαγές ήταν ότι όσοι έχουν εκλεγεί φέρουν την έγκριση της εκλογικής βάσης.

Πέραν του ότι οι εκλογές του Ιουνίου είναι νέες  εκλογές,  και τα προνομια του επικεφαλης του κόμματος ισχύουν εξ αρχης,  έγκριση από τη βάση μετά από εκλογική συντριβή δεν υπάρχει.

Όσοι εστησαν μηχανισμούς για να βγουν πρώτοι και δεύτεροι στα ψηφοδέλτια του Μαΐου πέτυχαν τον στόχο τους. Αλλά έδιωξαν του μισούς  από όσους σκόπευαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Αν μη τι άλλο, η παρουσία τους εμπόδισε  τον Τσίπρα να «περάσει» στο ακροατήριο του το πρόγραμμά του. Ποιος θα το άκουγε με αυτούς που τον εκπροσωπούσαν-, κατά περιφέρεια και κεντρικά;

Με αυτό το αποτέλεσμα υπάρχει  απροθυμία των ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Ιουνίου,  αφού γνωρίζουν ποιοι θα είναι στην επόμενη Βουλή ούτως, ή άλλως. Και κυρίως ότι θα είναι όσοι απωθούν,  τους πολίτες που ψηφίζουν τον Τσίπρα, αλλά όχι και το κόμμα του.

Σε αρκετές περιφέρειες και κυρίως τις μεγάλες,  ο μόνος λόγος να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ – παραβλέποντας ποιος θα είναι βουλευτής είναι για να ενισχύσει τον Τσίπρα.

Αλλά ως τι; Ως αρχηγό της νέας Κ.Ο. ; Η σύνθεσή της έχει ήδη κριθεί και τα «βαρίδια» διεκδικούν πρώτο τραπέζι πιστά με τις «επιδόσεις» τους. Οπότε η μετεξέλιξή του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται πάλι.

Αυτό από απομένει είναι η ψήφος για να ενισχυθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως όμως ως εν δυναμει επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα, με  σύγχρονη προοδευτική ιδεολογία, καθαρή  πολιτική, νεα ηγετική ομάδα και ανανεωμένες οργανώσεις- που θα διεκδικεί την κυβέρνηση στις μεθεπόμενες εκλογές.

Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να δοθούν εγγυήσεις από τον Τσίπρα πριν από την 25η Ιουνίου. Κι ένας τρόπος είναι να εξαφανίσει από τη δημοσιότητα τα βαρίδια της εκλογικής καταστροφής του, όποια κομματική ιδιότητα και αν έχουν.

Είναι συνταγή αυτοκτονίας να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, όσοι έγιναν- με τη  προβληματική συμπεριφορά,την ανεπάρκεια και την καθυστερημένη πολιτική αντίληψη  – αίτιοι της ήττας,  πέραν της ευθύνης που βαρύνει τη ηγεσία.

 Αν λοιπόν η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνέλθει κάπως από το σοκ τη Μαίου, είναι προϋπόθεση για τον μετασχηματισμό του σε νέο ριζοσπαστικό κόμμα, θα υπάρχει ανταπόκριση, αρκεί να καταστεί σαφές από τώρα.

Ένας τρόπος είναι η άτυπη «συμφωνία τιμής» του Αλέξη Τσίπρα με τους ψηφοφόρους ότι την επομένη των εκλογών τα βαρίδια δεν θα εμφανιστούν δίπλα του.  

Κορόιδα για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη ΣΥΡΙΖΑ να είναι και όσοι τον χαντάκωσαν δεν υπάρχουν. Αν αυτοί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και «Αριστερά», γιατί να είναι και οι υπόλοιποι;

Είναι να κερδίσει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας αν τους αποσύρει  τις τελευταίες μέρες από την εκπροσώπηση του κόμματος. Αλλιώς: αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ