Ανάστατη η Εκκλησία ετοιμάζεται για «μετωπική» με την κυβέρνηση

Την ερχόμενη Τρίτη, 23η Ιανουαρίου 2024, πρόκειται να λάβει χώρα η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αιχμή την συζήτηση του σχεδίου νόμου περί γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Ταυτόχρονα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συγκαλείται, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εισηγείται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου σχετικά με τον γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την υιοθεσία, προς ψήφιση εντός του Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί τους Υπουργούς την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προηγήθηκε η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., με εντατικές προσπάθειες για τη μείωση των ενστάσεων, ενώ τώρα αναμένεται η επίσημη έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επισημαίνει ότι η ισότητα στον γάμο αποτελεί μέρος του προεκλογικού της προγράμματος, με στόχο να μη διχαστεί η κοινωνία αλλά να προαχθεί η ισότητα.

Εκτιμάται ότι περίπου 100 από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει κομματική πειθαρχία, ενώ για τους αντίθετους υπουργούς και υφυπουργούς, όπως τον Μ. Βορίδη, τονίζεται η θεσμική τους υποχρέωση να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται την Τρίτη για το ίδιο θέμα, μετά την πρόταση του Αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ επικρίνει την προώθηση του νομοσχεδίου, ενώ ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος, υπογραμμίζει την ανάγκη για ηγέτες που ηγούνται, αντί να άγονται.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της συνεδρίασης των Ιεραρχών και την τελική στάση της Εκκλησίας, καθώς αρκετοί βουλευτές δέχονται πιέσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους να μην υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ