Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: Σκαρφάλωσε σε 1,8 δισ. τον Απρίλιο – Άλμα 20% στις τουριστικές εισπράξεις

Σε 1,8 δισ. ευρώ «φούσκωσε» τον φετινό Απρίλιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καταγράφοντας αύξηση κατά 120,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο. Ωστόσο σε επίπεδο τετραμήνου το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ συγκριτικά με τα περυσινά επίπεδα, ενώ ενθαρρυντικές είναι οι επιδόσεις του τουρισμού, με τις αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο.

Γιατί «φούσκωσε» το έλλειμμα τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 1,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,9% σε τρέχουσες τιμές (-4,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,1% σε τρέχουσες τιμές (-7,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,0% σε τρέχουσες τιμές (-6,1% σε σταθερές τιμές).

«Άλμα» 30% στις αφίξεις τουριστών – Αυξημένες κατά 20% οι τουριστικές εισπράξεις

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, καθώς και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 30,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 19,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος  τον Απρίλιο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Μείωση κατά 3 δισ. στο τετράμηνο

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία σε επίπεδο τετραμήνου, καθώς – όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΤτΕ – την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 12,0% σε τρέχουσες τιμές (8,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 2,1% σε τρέχουσες τιμές (-0,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μικρή μείωση κατά 0,3% (0,3% και -3,8% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Άνοδος 52,5% στις τουριστικές ροές στο τετράμηνο

Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε στη μεγαλύτερη έκτασή της από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 38,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ