Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα: «Τρόμος» για την παγκόσμια οικονομία

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν, κατά τους ειδικούς, περιορισμένες οικονομικές συνέπειες, εφόσον η κρίση δεν επιμηκυνθεί. Οι επιθέσεις στα εμπορικά πλοία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με σημαντική μείωση στον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων που διέρχονται από τα στενά Μπαμπ αλ-Μαντέμπ.

Πολλοί εφοπλιστές επέλεξαν την εναλλακτική διαδρομή μέσω του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, παρά το μεγαλύτερο κόστος και απόσταση. Επιπρόσθετα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί δυσκολίες στη διώρυγα του Παναμά, μειώνοντας τον αριθμό των διελεύσεων πλοίων.

Εταιρείες όπως η IKEA, Tesla και Volvo έχουν ανακοινώσει καθυστερήσεις λόγω των αναπροσαρμογών στις θαλάσσιες οδούς. Ο οικονομολόγος της Allianz Trade, Άνο Κουχανάταν, επισημαίνει ότι επιχειρήσεις με μικρά αποθέματα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Κρίσεις σε Ερυθρά Θάλασσα και Μέση Ανατολή αναστατώνουν την παγκόσμια οικονομία

Οι ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη, με τον Shanghai Containerized Freight Index να διπλασιάζεται μέσα σε ένα μήνα. Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζει την ανάγκη για στενή παρακολούθηση της κατάστασης λόγω πιθανών συνεπειών στις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...