Κρίσεις σε Ερυθρά Θάλασσα και Μέση Ανατολή αναστατώνουν την παγκόσμια οικονομία

Η επιδείνωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και η όξυνση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή αναστατώνουν την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας ανησυχίες στους οικονομολόγους.

Οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασαν τον κίνδυνο πιθανών καταστροφικών επιπτώσεων, υπογραμμίζοντας τη δυνητική αύξηση των επιτοκίων, τη μείωση της ανάπτυξης, τον επιμόνο πληθωρισμό και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι η επιδείνωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο στις τιμές της ενέργειας με ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, υπογραμμίζει κινδύνους όπως το οικονομικό άγχος συνδεδεμένο με τα πραγματικά επιτόκια, ο παρατεταμένος πληθωρισμός, η ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα, ο κατακερματισμός του εμπορίου, και οι καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, John Llewellyn, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να εξαπλωθεί στη στενά του Ορμούζ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προβλέποντας δυσμενείς επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο που μπορεί να φτάσουν το 30%.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....