Όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου επέτρεπε βαλίτσες με μετρητά να περνούν στη Γάζα για να κρατήσει τη Χαμάς στην εξουσία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του δέχονται έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει την Χαμάς τα προηγούμενα χρόνια.

Η κατηγορία είναι ότι ο Νετανιάχου επέτρεψε σιωπηλά και έμμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση να παραμείνει στην εξουσία της Λωρίδας της Γάζας, πράγμα που της έδωσε «χώρο» να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια στις 7 Οκτωβρίου.

Για χρόνια, η κυβέρνηση του Κατάρ έστελνε εκατομμύρια δολάρια το μήνα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία βοήθησαν να ενισχυθεί η κυβέρνηση της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι όχι μόνο ανέχτηκε αυτές τις πληρωμές, αλλά τις είχε ενθαρρύνει κιόλας.

Το σκεπτικό του Νετανιάχου ήταν ότι εφόσον διατηρούσε τη Χαμάς αρκετή ισχυρή, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και φυσικά θα απέφευγε τη λύση των δύο κρατών, καθιστώντας και τις δύο πλευρές αδύναμες.

Το να επιτρέψει τις πληρωμές – ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου μια δεκαετία – ήταν ένα στοίχημα του Νετανιάχου, ο οποίος ανέμενε ότι η σταθερή ροή χρημάτων θα διατηρούσε την ειρήνη στη Γάζα και θα κρατούσε τη Χαμάς επικεντρωμένη στη διακυβέρνηση και όχι στις μάχες.

Για να διατηρήσει έτσι την υποστήριξη στη Χαμάς, η κυβέρνηση του Νετανιάχου συνεργάστηκε με το Κατάρ για να διατηρήσει τη ροή των χρημάτων, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times, τονίζοντας ότι το Ισραήλ γνώριζε ότι το Κατάρ υποστήριζε τη Χαμάς, αλλά δεν εναντιώθηκε στις πληρωμές. Μάλιστα άσκησε πίεση στους Αμερικανούς βουλευτές να μην επιβάλλουν κυρώσεις στο Κατάρ για αυτές τις πληρωμές.

Οι πληρωμές ήταν μέρος μιας σειράς αποφάσεων που πήραν Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, όλες βασισμένες στη θεμελιωδώς λανθασμένη εκτίμηση ότι η Χαμάς ούτε ενδιαφερόταν ούτε ήταν ικανή για επίθεση μεγάλης κλίμακας, αναφέρουν οι NYT. Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ τους, οι πληρωμές συνεχίστηκαν παρόλο που το Ισραήλ είχε ενδείξεις ότι η Χαμάς ετοίμαζε κάτι.

Για χρόνια, αξιωματικοί των ισραηλινών πληροφοριών συνόδευαν επίσης στη Γάζα έναν αξιωματούχο από το Κατάρ μεταφέροντας μια βαλίτσα με χρήματα, προκειμένου να τα μοιράσει στον παλαιστινιακό θύλακα. Αν και τα χρήματα προορίζονταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς (όπως η πληρωμή των μισθών της κυβέρνησης στη Γάζα και η αγορά καυσίμων για τη διατήρηση της λειτουργίας ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής), οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι η Χαμάς έπαιρνε χρήματα από τα ταμεία για να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της.

Πλέον Ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών πιστεύουν ότι τα χρήματα έπαιξαν ρόλο στην επιτυχία των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, και μόνο επειδή οι δωρεές επέτρεψαν στη Χαμάς να εκτρέψει μέρος του προϋπολογισμού της προς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το Κατάρ χρησιμοποιεί άλλα κανάλια για να χρηματοδοτήσει κρυφά τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, μια κατηγορία που η κυβέρνηση του Κατάρ έχει, ωστόσο, αρνηθεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ