Χακάν Φιντάν: Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει για να μη κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, λίγο πριν την αναχώρησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις επαφές του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει για να μη κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο», ήταν το μήνυμά του. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, εντύπωση προκαλεί η δήλωσή του για ανάδειξη οικονομικών δυνατοτήτων με επίκεντρο το Αιγαίο.

«Kαι στις δυο πλευρές υπάρχει η βούληση να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση. Βέβαια, παράλληλα με αυτό, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πράξη, η κυριότερη εκ των οποίων είναι να μην κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ιδιαίτερα με επίκεντρο το Αιγαίο, και να αναδειχθούν οι οικονομικές δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Φιντάν, οι συζητήσεις των δύο χωρών έδειξαν ότι ορισμένα από τα υφιστάμενα χρόνια προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, τα οποία στην πραγματικότητα προέκυψαν πριν από τις δικές μας γενιές, μπορούν να επιλυθούν σήμερα, «μετατρέποντάς τα σε ευκαιρία και δημιουργώντας έναν μηχανισμό μεγαλύτερης ευημερίας και συνεργασίας στην περιοχή».

«Το πρόβλημα είναι το πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», τόνισε όμως. «Με ποια μεθοδολογία θα πάμε, υπάρχουν μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, υπάρχουν διδάγματα που έχουμε πάρει από αυτά, υπάρχουν προοπτικές που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτά, δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε μια περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας», εξήγησε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ