«Χάλκινο» μετάλλιο παγκοσμίως για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε το 2023 με εξαιρετικές αποδόσεις, εγγράφοντας άνοδο 39,08%, και κατέλαβε την κορυφή παγκοσμίως σε αποδόσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τονίζεται ότι πρόκειται για την υψηλότερη ανοδική πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια, καθώς καταγράφηκε άνοδος και τα προηγούμενα δύο έτη (+4,08% το 2022 και +10,43% το 2021).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέληξε στις 1.293,14 μονάδες, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 39,08% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή είναι αντιπροσωπευτική της ανοδικής τάσης που επικρατεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Σημαντική συνεισφορά στην αύξηση της αξίας των μετοχών είχαν οι εταιρείες του χρηματιστηρίου, καθώς τα κέρδη τους συνεχίζουν να αυξάνονται. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 22,026 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 87,888 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των τιμών συνοδεύτηκε από αύξηση της αξίας των συναλλαγών, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να αυξάνονται σημαντικά, φτάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ, περίπου 50% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Οι δείκτες τόσο της υψηλής όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκαν σημαντικά, καταγράφοντας ανοδικές πορείες 38,70% και 59,47% αντίστοιχα. Ο Τραπεζικός δείκτης, ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 65,73%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 7,889 δισ. ευρώ.

Πολλοί παράγοντες συνέτειναν στην εξαιρετική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά το έτος 2023. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος, τα ρεκόρ μερίσματα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συνέβαλαν στην ενίσχυση της αγοράς.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Κωστής Χατζηδάκης: Το 2023 η Ελλάδα ανέβηκε αρκετά σκαλιά στην οικονομία

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική τάση της οικονομικής της επίδοσης, αναβαθμίζοντας την επενδυτική βαθμίδα της και προοικονομικώντας την ανόδο της στις ανεπτυγμένες αγορές. Συμβάλλει επίσης στην θετική εικόνα η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, καθώς προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα έχει το 2023 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 2024 θα ξεπεράσει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στην αύξηση επενδύσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισηγμένες εταιρείες μοίρασαν μεγάλα ποσά σε μερίσματα, ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τα ποσά του 2022 και καθιστώντας το 2023 ένα ακόμα επιτυχημένο έτος για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ