Φωτιές: Μέτωπο πολλών χιλιομέτρων στην Άνδρο – 9η μέρα καταστροφής στον Έβρο

Σε εξέλιξη είναι μέχρι αυτή την ώρα οι δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο, με σχηματισμένο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων. Η εικόνα, ωστόσο, είναι βελτιωμένη. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να σώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου.  Το στοίχημα ήταν να μην μπουν οι φλόγες στο χωριό Βιτάλι, ένα στοίχημα που κερδήθηκε με μεγάλη δυσκολία λόγω των ανέμων που έπνεεαν ισχυροί όλη τη νύχτα. Η φωτιά έκαιγε σε χαμηλή έκταση, ωστόσο, σπίθες και στάχτες διαρκώς δημιουργούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για πολλά καμένα ζώα, κυρίως αιγοπρόβατα, και μελίσσια.

Η φωτιά ξέσπασε χθες σε δύο μέτωπα, στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, λόγω κεραυνών το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο, λόγω των ανέμων, δημιουργήθηκε στην πορεία ένα ενιαίο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι χθες στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ και πάρα πολλοί εθελοντές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της έλλειψης ορατότητας, υδροφόρα των εθελοντών δασοπυροσβεστών έπεσε χθες σε χαντάκι με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. Ο χειριστής κατάφερε να βγει έγκαιρα.

Εφιάλτης χωρίς τέλος στον Έβρο

Δύο είναι τα κύρια μέτωπα που δημιουργούν κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για έννατη μέρα.

Το ένα είναι το μέτωπο Αισύμης-Λεπτοκαρυάς, όπου μέχρι αργά το βράδυ χθες δινόταν μάχη να μην μπει στο χωριό της Αισύμης καθώς το μέτωπο γύρισε προς την συγκεκριμένη περιοχή. Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Δαδιά, όπου υπάρχει η ανησυχία μήπως περάσει σε κάποια νέα περιοχή, κάπου κοντά στο χωριό Κοτρωνιά, όπου υπάρχει ένα δρυμός.

Χθες στην περιοχή είχαμε μια μεγάλη αναζωπύρωση, στο χωριό Αύρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ