Φουάτ Οκτάι: «Τα 12 μίλια είναι αιτία πολέμου»

Λάβρος κατά του Ευρωκοινοβουλίου για τα κομμάτια της έκθεσης που αφορούν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Σε συνέντευξή του στο CNN Türk ο Οκτάι αναφέρθηκε στην κριτική που ασκεί η έκθεση όσον αφορά την εναρμόνιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

«Λένε ότι δεν υπάρχει αρκετή εναρμόνιση στην εξωτερική πολιτική. Ποιο θέμα δεν είναι αρκετά εναρμονισμένο; Όταν φτάνετε μέχρι την κατασκευή του δρόμου Πύλας… Συγγνώμη, αν λέτε ότι ολόκληρη η Κύπρος θα εκπροσωπείται από τη Νότια Κύπρο και αγνοείτε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου εκεί, δεν είναι δυνατόν να εναρμονιστούμε εδώ.

(Όταν λέτε) Αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια στα νησιά του Αιγαίου, στο Αιγαίο Πέλαγος… “Πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη κατανόηση για την αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια”. Έχουμε ήδη κηρύξει ότι αυτό αποτελεί αιτία πολέμου», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Δεν συνδέεται Σουηδία και F-16

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16, ο Φουάτ Οκτάι κατέκρινε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ΗΠΑ.

«Από τη μία λέτε ότι το ένα θέμα δεν συνδέεται με το άλλο, από την άλλη συνδέετε τα πάντα μεταξύ τους και τα βάζετε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Θυμάστε το θέμα των S-400; Πέρυσι και πρόπερσι, συζητούσαμε πολύ για το θέμα των S-400, σωστά; Τι σχέση είχε το θέμα των S-400 με τα F-35;

Η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, τα αγόρασε, είχε τους S-300, έτσι δεν είναι; Υπάρχουν επίσης S-300 στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία οδηγία “αν κάνετε αυτό, θα κάνουμε εκείνο”. Δεν μπορεί να συσχετίζετε το θέμα με τη Σουηδία. Δεν θα εμπλακούμε σε ένα τέτοιο “παζάρι” ούτε ως Τουρκία ούτε ως κοινοβούλιο», δήλωσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...