«Φλέγεται» η γειτονιά της Ελλάδας – Ανησυχητική η κατάσταση σε Λίβανο και Ισραήλ – Οριακή η κατάσταση στο Κόσοβο

Όλο και περισσότερο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση στη γειτονιά της Ελλάδα, καθώς μετά τις μεγάλες εντάσεις που υπάρχουν στο Κόσοβο, έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία εστάλησαν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στα συμβούλια των βόρειων πόλεων και οικισμών, περιλαμβάνουν οδηγίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στο μέτωπο με τον Λίβανο.
Στις 29 Μαΐου, οι IDF ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων σε όλη τη χώρα, προσομοιώνοντας έναν πιθανό πολυμετωπικό πόλεμο.
Στο πλαίσιο της άσκησης, η πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει προσομοιωμένα “στρατηγικά” πλήγματα βαθιά στο εχθρικό έδαφος σε ένα σενάριο ολοκληρωτικού πολέμου, ενώ το ναυτικό θα εκτελέσει εικονικές επιθετικές και αμυντικές ενέργειες.
Οι IDF δήλωσαν ότι στρατεύματα από τον μόνιμο και τον εφεδρικό στρατό, από όλες σχεδόν τις μονάδες, θα συμμετάσχουν στην άσκηση με την κωδική ονομασία Firm Hand.
Οι οδηγίες έκτακτης ανάγκης πιθανότατα διανεμήθηκαν ως μέρος της άσκησης.

Εκτός ελέγχου το Κόσοβο – Σερβία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η ένταση στο Κόσοβο, καθώς η Σερβία κατηγορεί πλέον την αλβανική διοίκηση της Πρίστινα ότι προσπαθεί να καταλάβει το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια.
«Η κατάσταση ασφαλείας είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των μονομερών, παράνομων και μη νομιμοποιημένων αποφάσεων της αλβανικής διοίκησης της Πρίστινα και κυρίως της προσπάθειας της να καταλάβει το βόρειο τμήμα του Κοσόβου και τα Μετόχια» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Milos Vucevic.

Είχαμε προειδοποιήσει

Ο Vucevic υποστήριξε ότι ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τη διεθνή και τη σερβική κοινότητα ότι οι μονομερείς ενέργειες της Πρίστινα μπορεί να οδηγήσουν στο χειρότερο δυνατό σενάριο.
«Δυστυχώς, αυτό συνέβη» λέει ο Vucevic, ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό του Κοσόβου (η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσόβου), Albin Kurti ότι έχει επιλέξει έναν δρόμο που οδηγεί «στην κλιμάκωση, στις συγκρούσεις, στους τραυματισμούς, στους πυροβολισμούς και σε όλα όσα έχουμε δει έως σήμερα».
Σημειώνεται πως η Σερβία έχει θέσει σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις της, τις οποίες έχει διατάξει να πλησιάσουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Διαφωνίες

Τόσο η Σερβία όσο και η διοίκηση του Κοσόβου δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία που να διασφαλίζει περισσότερη αυτονομία στους δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που η σερβική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στα θεσμικά όργανα της Πρίστινας.
Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και πάνω από 10 χρόνια, αλλά δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο.
Η σερβική μειονότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αντιδρά στις προσπάθειες της Πρίστινα να επιβάλλει την εξουσία της και βρίσκεται πιο κοντά στο Βελιγράδι με αποτέλεσμα να προκύπτουν κάθε φορά εντάσεις και συγκρούσεις για μια σειρά από θέματα που αφορούν από την αστυνόμευση και τη λειτουργία των θεσμών μέχρι τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Η ιστορία

Το Κόσοβο αποτελούσε αυτόνομη περιοχή της Σερβίας, όταν ακόμα υπήρχε η ενιαία Γιουγκοσλαβία, διαθέτοντας έναν πλειοψηφικό αλβανικό πληθυσμό.
Για αυτό άλλωστε και το αποσχιστικό κίνημα ήταν ισχυρό.
Το 1999 με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, οι σερβικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Κόσοβο που θεωρούσαν ιστορικό έδαφος της, και εκεί εγκαταστάθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη της KFOR.
Το 2008 ακολούθησε η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητης Δημοκρατίας, κάτι που δεν αποδέχθηκε η Σερβία.
Ωστόσο, στα βόρεια του Κοσόβου παρέμειναν συμπαγείς σερβικοί πληθυσμοί που αντιδρούσαν στην υπαγωγή τους στην Πρίστινα και που ήθελαν να εξακολουθήσουν να έχουν σχέσεις με το Βελιγράδι.

Στο κενό

Έκτοτε έγιναν αρκετές προσπάθειες για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που όλες όμως έπεσαν στο κενό.
Μετά την ένταση του 2022 με τις πινακίδες των αυτοκινήτων, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια ειρηνευτική συμφωνία, βάσει της οποίας η Σερβία δεν θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου αλλά δεν θα την μπλόκαρε να μπει σε διεθνείς οργανισμούς.
Ως αντάλλαγμα θα αναγνωριζόταν στους Σέρβους του Κοσόβου το δικαίωμα της αυτοκυβέρνησης.
Η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή από τους Σέρβους αλλά ούτε και από τους Αλβανούς, οι οποίοι εκτίμησαν πως σε αυτό το σενάριο θα δημιουργούνταν μια κατάσταση ανάλογη με αυτή στη Βοσνία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ