Τρομάζει η νέα μεγάλη κρίση στο Μεσανατολικό

Πόλεμο κατά της Χαμάς κήρυξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την αφνιδιαστική σφοδρή επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση στα νότια της χώρας το πρωί του Σαββάτου (7.10.2023). Η Μέση Ανατολή «βράζει» από τη νέα κρίση, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν πάνω από τα κουφάρια νεκρών στρατιωτών και πολιτών…

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο», ανέφερε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από το αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ. «Ο εχθρός (σ.σ. η Χαμάς) θα πληρώσει ένα τιμήμα που δεν φαντάζεται», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε», επανέλαβε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα. Το Ισραήλ επιστράτευσε τους εφέδρους και ο Γκάλαντ δήλωσε ότι η χώρα «θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την αιφνιδιαστική επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Άμυνας αναφέρει 22 νεκρούς τόσο από τις πυραυλικές επιθέσεις όσο και από τις εχθροπραξίες

Ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, κάλεσε τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης».

Η Χαμάς ισχυρίζεται, επίσης, ότι εξαπέλυσε 5.000 πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Πλάνα που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν πολύ σκληρές εικόνες, με τους Παλαιστίνιους να πανηγυρίζουν στη Λωρίδα της Γάζας πάνω στα κουφάρια νεκρών στρατιωτών και πολιτών του Ισραήλ. Κόρνες ακούγονται στη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.

Ισλαμιστές εισέβαλαν στο Ισραήλ και σκοτώνουν εν ψυχρώ πολίτες – Αντίποινα της Ιερουσαλήμ με την επιχείρηση Iron Swords

Ένα απίστευτο βίντεο κάνει τον γύρο του ίντερνετ, όπου φαίνονται ένοπλοι της Χαμάς να πυροβολούν και να σκοτώνουν εν ψυχρώ έναν πολίτη, την ώρα που οδηγάει το αυτοκίνητό του, με το όχημα να τρακάρει εκτός ελέγχου πάνω σε άλλα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιχείρηση Iron Swords ως αντίποινα στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με τους πυραύλους. Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οργάνωση που εκπροσωπεί τους εφέδρους, οι οποίοι σχεδίαζαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση λόγω των αντιρρήσεών τους στα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση, κάλεσε τα μέλη της να παρουσιαστούν.

«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει πάρει ομήρους Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα social media φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων.

Μαχμούντ Αμπάς: Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Χεζμπολάχ είναι «σε άμεση επαφή με την αντιστασιακή ηγεσία»

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».

Μετά τα γεγονότα με την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στη Γάζα κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ προσθέτει ότι πρόκειται για μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ