Το τρίτο στάδιο του πολέμου στη Γάζα θα διαρκέσει «τουλάχιστον έξι μήνες»

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η τρομοκρατική ομάδα σκότωσε 1.140 Ισραηλινούς και πήρε άλλους 250 ως ομήρους, το Ισραήλ διεμήνυε ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που ήρθε ως απάντηση για τη σφαγή των ενόπλων της ομάδας, θα εξελισσόταν σε τρία στάδια.

Το πρώτο στάδιο αφορούσε το σφοδρό σφυροκόπημα για την εκκαθάριση των οδών πρόσβασης για τις χερσαίες δυνάμεις και την ενθάρρυνση των αμάχων να απομακρυνθούν.

Το δεύτερο στάδιο ξεκίνησε με την εισβολή που ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Το Ισραήλ «υπόσχεται» επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας όλο το 2024

Το τρίτο φαίνεται πως ξεκινάει τώρα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, ο στρατός στρέφεται εισέρχεται στο τρίτο στάδιο καθώς ισραηλινά τανκς και στρατιώτες έχουν πλέον κατακλύσει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτό το στάδιο θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και θα περιλαμβάνει μεγάλες αποστολές εκκαθάρισης των τρομοκρατών. Κανείς δεν μιλάει για περιστέρια ειρήνης από τη Shajaia», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε μια περιοχή της Γάζας που καταστράφηκε από τις μάχες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλες δηλώσεις, Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι το Ισραήλ αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα για να στραφεί σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Όπως είπε, αποσύρθηκαν κυρίως έφεδροι, από τους 300.000 που στρατολόγησε για τον πόλεμο το Ισραήλ. Σκοπός της απόσυρσης είναι να «αναζωογονήσει την ισραηλινή οικονομία».

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι ορισμένα από τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Γάζα στο νότο θα προετοιμαστούν για να αλλάξουν θέσεις στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, όπου μαχητές της Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά με το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η Χεζμπολάχ δεν υποχωρήσει, πλησιάζει ένας πλήρης πόλεμος στον Λίβανο.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ υποστηρίζονται από το Ιράν, του οποίου οι μαχητές σύμμαχοι στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη πραγματοποιούν επίσης επιθέσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά του Ισραήλ.

«Δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στο μέτωπο του Λιβάνου. Το επόμενο εξάμηνο είναι μια κρίσιμη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ