Το Πεκίνο προειδοποιεί για «νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Τον κίνδυνο ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου» επισήμανε ο κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής ASEAN+3 των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στη Τζακάρτα.

«Μπορεί να προκύψουν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών λόγω παρεξηγήσεων, αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων ή εξωτερικών παρεμβάσεων. Αλλά για να διατηρήσουμε αυτές τις διαφορές υπό έλεγχο, αυτό που είναι ουσιαστικό δεν είναι να διαλέξουμε πλευρά, αλλά να αντιταχθούμε στην αντιπαράθεση μεταξύ των μπλοκ και να αποτρέψουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε ο κινέζος πρωθυπουργός.

Στη σύνοδο της Τζακάρτα μετέχουν συνολικά 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα. Τις ΗΠΑ εκπροσωπεί η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει ανησυχία για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει στην ενθάρρυνση του σχηματισμού περιφερειακών μπλοκ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπως το Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία) και το Aukus (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ρωσική πρεσβεία στη Τζακάρτα επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δημοσιεύοντας φωτογραφία από την άφιξή του στο αεροδρόμιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ