Το νέο «όπλο» της Ρωσίας- Γιατί θυσιάζει τα τανκς

Την ώρα που η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, διεκδικώντας τον έλεγχο των περιοχών που έχει κατακτήσει η Μόσχα, τα ρωσικά στρατεύματα πειραματίζονται με μια νέα τακτική στο πεδίο: μετατρέπουν τα τεθωρακισμένα άρματα σε παγιδευμένα οχήματα.

Αυτό υποδεικνύουν βίντεο που επικαλείται το Business Insider.

Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο Twitter διακρίνεται ένα απαρχαιωμένο όχημα να κινείται μέχρι που ένα όπλο, σαν ρουκέτα, βγαίνει από τα δέντρα όπου είναι τοποθετημένες οι ουκρανικές δυνάμεις και χτυπά το άρμα μάχης, εξαπολύοντας μια τεράστια έκρηξη που υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να έφερε τόνους εκρηκτικών.

Το περασμένο Σάββατο, τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν αυτό το τέχνασμα, γεμίζοντας ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης MT-LB με πέντε βόμβες και 3,5 τόνους εκρηκτικών. Η δύναμη αυτού του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που φέρει το όχημα (VBIED) είναι τεράστια, αλλά η επιτυχία του είναι αμφίβολη.

«Περίπου 300 μέτρα από τον εχθρό, ο οδηγός οδήγησε χειροκίνητα το όχημα και πήδηξε», δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματικός που επέβλεπε την επιχείρηση σύμφωνα με μια αναφορά στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι η επιχείρηση σκότωσε έναν «σημαντικό» αριθμό Ουκρανών, ένας ισχυρισμός που δεν μπορούσε να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS δείχνει το εσωτερικό ενός οχήματος γεμάτο με εκρηκτικά.

Τα τανκ-καμικάζι παραπέμπουν στην αξιοποίηση των αυτοκινήτων που έκαναν οι μαχητές του ISIS, παγιδεύοντας τα οχήματα για να τα χρησιμοποιήσουν σαν βόμβες. Βέβαια αυτή η τακτική καταστρέφει οριστικά τα άρματα μάχης, μη επιτρέποντας την χρήση τους για πιο αποτελεσματικές στρατηγικές.

Οι εικόνες που δίνονται στη δημοσιότητα από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, μπορεί να συνιστούν πολεμική πορνογραφία για την ικανοποίηση των Ρώσων υπερεθνικιστών, αλλά είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός τους στην πρώτη γραμμή, σχολιάζει το Business Insider.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...