Τουρκια: Μπλοκαρίστηκε η πρόσβαση σε sites που ανέφεραν την προκαταρκτική έρευνα για τον γιο του Ερντογάν

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε την Τρίτη απαγόρευση δημοσίευσης και πρόσβασης σε ιστοσελίδες και προφίλ του Twitter, σχετικά με μια προκαταρκτική έρευνα για τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν.

Στις 26 Ιουνίου, το Reuters δημοσίευσε μια ειδική έκθεση με την ονομασία «Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ και της Σουηδίας μελετούν καταγγελία για δωροδοκία που κατονομάζει τον γιο του Ερντογάν».

Η έκθεση ανέφερε ότι «οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία εξετάζουν μια καταγγελία που υποστηρίζει ότι η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες εάν ένας γιος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας».

Στην ίδια έκθεση προστίθεται «τελικά, δεν καταβλήθηκαν μίζες, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές από ένα άτομο και εξετάστηκε από το Reuters».

Το 5ο Ειρηνευτικό Ποινικό Δικαστήριο της Ανατολίας της Κωνσταντινούπολης απέκλεισε την πρόσβαση σε 93 ιστοτόπους και λογαριασμούς Twitter, με την αιτιολογία της «παραβίασης προσωπικών δικαιωμάτων» για τη δημοσίευση της αναφοράς του Reuters.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Κακόβουλες διαστρεβλώσεις της αλήθειας μπορεί να υπερβούν τα όρια της αποδεκτής κριτικής. Ως εκ τούτου, το καθήκον της αναφοράς περιλαμβάνει αναγκαστικά ευθύνες και τα όρια στα οποία πρέπει να συμμορφώνονται οι οργανώσεις Τύπου. Ήταν απαραίτητο να αποφασιστεί η αποδοχή του αιτήματος του αιτούντος σχετικά με το περιεχόμενο που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ανεπιβεβαίωτο και μακριά από καλή θέληση και παραβιάζει τα δικαιώματα προσωπικότητας του αιτούντος».

Ομοίως, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, στις 26 Ιουνίου θεώρησε το ρεπορτάζ «μαύρο σημείο» στην ιστορία της δημοσιογραφίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ