Τουρκία: Πώς σχολιάζει την κατάρριψη του drone στη Συρία από τις ΗΠΑ

Σε «διαφορετικές τεχνικές εκτιμήσεις» απέδωσε η Τουρκία την κατάρριψη του μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους της από αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Το drone κατερρίφθη κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να πλήττει στόχους μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Σημείωσε, δε, ότι η κατάρριψη του drone δεν επηρέασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να μνημονεύει συγκεκριμένη χώρα, ανέφερε πως εργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία μη μαχητικών μηχανισμών

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το drone επιχειρούσε κοντά σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον κατέρριψε αεροσκάφος της Τουρκίας, συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ: Γιατί καταρρίψαμε το τουρκικό drone στη Συρία

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε περιοχή περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τα αμερικανικά στρατεύματα, να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Χασάκα της Συρίας.

Αυτές τις επιδρομές ήταν εντός της απαγορευμένης ζώνης επιχειρήσεων, πολύ κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες βρήκαν κάλυψη σε καταφύγια.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που μετέδωσε αρχικά την είδηση, για κάποια ώρα επιχειρούσαν στην περιοχή που οριστεί για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις των ΗΠΑ πολλά drones, τα οποία απομακρύνθηκαν μετά από αμερικανικές προειδοποιήσεις. Όμως το ένα επέστρεψε.

Λίγες ώρες αργότερα, το τουρκικό drone έφτασε σε απόσταση λιγότερο από το μισό χιλιόμετρο από τα αμερικανικά στρατεύματα. Θεωρήθηκε απειλή και καταρρίφθηκε από αεροσκάφη F-16.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία στόχευε σκόπιμα τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

Μετά το περιστατικό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, και κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Το περιστατικό έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ χρειάζονται τη συνεργασία της Τουρκίας για να εξασφαλίσουν την είσοδο της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, να συνεχίσουν να δρουν μέσω της διπλωματίας σχετικά με την Ουκρανία και να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές απειλές στη Μέση Ανατολή.

Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν καταρρίψει ποτέ ξανά τουρκικό αεροσκάφος, οι εντάσεις δεν έχουν λείψει μεταξύ των δύο. Το 2019, τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία δέχθηκαν πυρά πυροβολικού από τουρκικές θέσεις.

Η υποστήριξη όμως των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία προκαλέι εδώ και καιρό εντάσεις με την Τουρκία, η οποία τους θεωρεί ως πτέρυγα του PKK, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στην Άγκυρα κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ