Τι φέρνει τη νέα «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου

Σε τροχιά νέας σημαντικής πτώσης βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, κόντρα στις προβλέψεις που το ήθελαν να σκαρφαλώνει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι όσο θα εξελίσσεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά και θα υπάρχουν φόβοι για μία περιφερειακή σύρραξη.

Το αργό τύπου μπρεντ κατέγραψε πτώση 3% το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή και σήμερα, Δευτέρα, συνεχίζει την πτώση του κατά 1,37% στα 89 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογες είναι οι απώλειες για το αμερικανικό ελαφρύ αργό (West Texas Intermediate), με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 84 δολάρια το βαρέλι.

Τι φέρνει όμως την πτώση; Σύμφωνα με traders η αγορά αντιμετωπίζει ουσιαστικά με ανακούφιση το γεγονός ότι ενώ το Ισραήλ έχει εισβάλει με στρατεύματα και τανκς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ακολουθεί μία προσεχτική προσέγγιση. Προχωράει δηλαδή σε σταδιακές, στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις και όχι απευθείας σε μία ευρείας κλίμακας εισβολή.

Δεν πρέπει να αποκλείεται μία ανατροπή

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα στην αγορά πετρελαίου θα παραμείνουν ήσυχα. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι παίχτες στην περιοχή. Ήδη κράτη του αραβικού κόσμου (και όχι μόνο) έχουν αρχίσει να εγκαλούν το Ισραήλ για δυσανάλογα σκληρή απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, που οδηγεί στη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.

Θα πρέπει ωστόσο να πούμε ότι Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, ακόμη και εάν ασκούν κριτική δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εμπλακούν στον πόλεμο ούτε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» του εμπάργκο πετρελαίου.

Το Ιράν, η μεγάλη απειλή

Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που ζητάει το Ιράν. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχεί περισσότερο όχι μόνο τις αγορές, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, είναι η στάση της Τεχεράνης. Ήδη οι επιθέσεις Χεζμπολάχ, Χούθι, εξτρεμιστικών οργανώσεων της Συρίας και του Ιράκ θεωρείται ότι γίνονται με εντολή Ιράν, το οποίο όμως έχει αποφύγει να εμπλακεί ευθέως στον πόλεμο. Από την πλευρά του και το Ισραήλ, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν θα υπήρχε Χαμάς χωρίς το Ιράν (το οποίο τη χρηματοδοτεί και τη στηρίζει), είναι προσεκτικό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι δεν έχει αποδείξεις απευθείας συμμετοχής της Τεχεράνης στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Παρόλα αυτά η απειλή παραμένει. Χθες ο Ιρανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές και μπορεί να αναγκάσει τους πάντες να αναλάβουν δράση.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, βλέπουν επίσης «υψηλό κίνδυνο» διάχυσης, σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η ένοπλη σύγκρουση παραμένει περιορισμένη στο Ισραήλ και τη Γάζα – υπό αυτό το πρίσμα, το αργό φαινόταν υπερεκτιμημένο», εξήγησε στο Bloomberg η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές «πιθανώς θα συνεχίσουν να πέφτουν μέχρι το επόμενο γεγονός κινδύνου», είπε.

Ανάμεικτα μηνύματα πέρα από τη Μέση Ανατολή

Μακριά από τη Μέση Ανατολή, υπήρξαν ανάμεικτα σημάδια για την κατάσταση της φυσικής αγοράς. Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται στον βασικό κόμβο αποθήκευσης στην Οκλαχόμα, παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, αλλά μια άνευ προηγουμένου πληθώρα βενζίνης έχει συσσωρευτεί κατά μήκος της ακτής του Κόλπου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ