Τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης Σολτς θα αφήσουν εποχή: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Εικόνα κατάρρευσης δείχνει η γερμανική οικονομία μετά τις πρωτοφανείς ζημιές, συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper, η οποία θα κρατικοποιηθεί από το γερμανικό κράτος προκειμένου να μην χρεοκοπήσει υπό το βάρος των απωλειών που καταγράφει εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

“Τα στοιχεία για το εξάμηνο ήδη δείχνουν ότι η κρίση έχει αφήσει τεράστια σημάδια στα χρηματοοικονομικά μας αποτελέσματα”, δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Tiina Tuomela, προσθέτοντας ότι το πακέτο για να σταθεροποιηθεί η εταιρεία – το οποίο προβλέπει την κρατικοποίηση της – είναι στο στάδιο της οριστικοποίησης.

Η Uniper ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν 10 δισ. ευρώ πραγματικές ζημιές που έχει καταγράψει λόγω της αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου στις αγορές άμεσης παράδοσης (spot) με πολύ υψηλότερες τιμές καθώς και 31 δισ. ευρώ σε μελλοντικές ζημιές που επίσης σχετίζονται με την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

“Εργαζόμαστε εντατικά για να αναδιαρθρώσουμε το χαρτοφυλάκιο μας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να τερματίσουμε μέχρι το 2024 τις ζημιές που προέρχονται από την αναστολή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου”, πρόσθεσε η Tuomela.

Τον Σεπτέμβριο η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να κρατικοποιήσει την Uniper σε ένα πακέτο διάσωσης το οποίο περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές 18 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW, με την εταιρεία να έχει ήδη αντλήσει περίπου 14 δισ. ευρώ.

Η Uniper όμως είναι η αρχή.

Η κυβέρνηση Σολτς με τις επιλογές της έχει προκαλέσει μεγάλη ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Γερμανία και όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο!

Σε ανάλογα σχέδια διάσωσης θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση για άλλες 375 εταιρείες που σχετίζονται με τον χώρο της ενέργειας και του φυσικού αερίου και η πολιτική Σολτς τις οδήγησε στην καταστροφή.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper, η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum, έχει υπογράψει το σχέδιο διάσωσης. Το μερίδιό της αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα των όρων της συμφωνίας.

Αξίζει να πούμε πως το Βερολίνο θα επιτρέψει επίσης στην Uniper να μετακυλήσει τις αυξήσεις του κόστους στους πελάτες της, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συμβάσεις σταθερής τιμής.

Η Uniper είναι ένας διεθνής ενεργειακός όμιλος που πωλεί ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε πελάτες χονδρικής, όπως περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η εταιρεία ζήτησε κρατική ενίσχυση όταν ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωραία όλα αυτά αλλά εδώ θα πρέπει να τονίσουμε κάποια πράγματα:

Η κυβέρνηση Σολτς παραβιάζει η ίδια τον όρο της συνθήκης της Λισσαβόνας με βάση τον οποίο απαγορεύεται σε μία εθνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάσωση μίας επιχειρήσεις με μορφή επιδοτήσεων και δανείων καθώς θεωρείται «αθέμιτος ανταγωνισμός».

Να θυμίσουμε τις περιπτώσεις των ελληνικών αμυντικών εταιρειών οι οποίες είχαν παραγγελίες στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου αλλά δεν διέθεταν τα χρήματα για τις απαιτούμενες πρώτες ύλες και απαγορεύονταν (από τους Γερμανούς που δίναν και τις εντολές επί μνημονίων) στο ελληνικό κράτος να παρέμβει με δανειοδότηση (για να μπορέσουν να αγοραστούν οι πρώτες ύλες) με αποτέλεσμα να χάσουν στο τέλος δουλειές μεγάλης αξίας.

Όλοι ξέρουμε το κόστος που αποκόμισε η ελληνική οικονομία από αυτή την πολιτική.

Τώρα οι Γερμανοί την παραβιάζουν και δεν τρέχει… τίποτα.

Εδώ δεν έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό; Μόνο για την Ελλάδα ισχύουν οι κανόνες;

ΠΗΓΗpronews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ