Τα «αγκάθια» στο χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ηγετικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα και αύριο προκειμένου να αποφασίσει οριστικά το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και να “ανακηρύξει” τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως εγκρίθηκε αρχικά από την Πολιτική Γραμματεία πριν από δύο εβδομάδες, ορίζει Διαρκές Συνέδριο στις 25 Αυγούστου και εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο πρώτους (αν χρειαστεί) στις 10 Σεπτεμβρίου.

Το επιχείρημα για αυτή τη σπουδή είναι ότι δεν μπορεί το κόμμα να μένει “ακέφαλο” για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Και, επίσης, ο/η πρόεδρος που θα εκλεγεί πρέπει να κάνει “πρεμιέρα” στη ΔΕΘ (17 Σεπτεμβρίου) που σηματοδοτεί, παραδοσιακά, την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν.

Ο κ. Παππάς πρότεινε ως συμβιβαστική λύση να γίνει το Διαρκές Συνέδριο στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο πρώτος γύρος της προεδρικής εκλογής στις 24 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος την 1η Οκτωβρίου, ώστε να αντιμετωπιστεί ο σκόπελος των θερινών αδειών, εξαιτίας των οποίων (συν της απογοήτευσης από την μεγάλη εκλογική ήττα) εγείρονται φόβοι θέμα ακόμα και για την προσέλευση συνέδρων.

Το πρόβλημα με την εν λόγω συμβιβαστική πρόταση είναι ότι στις 8 Οκτωβρίου θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που σημαίνει ότι όλα τα κόμματα θα “τρέχουν” για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασχολείται με την εκλογή της ηγεσίας του.

Άλλες διαθέσιμες ημερομηνίες δεν υπάρχουν, οπότε δεν αποκλείεται να προταθεί σήμερα να τηρηθεί μεν το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου (3 και 10 Σεπτεμβρίου) αλλά να μην γίνει το Διαρκές Συνέδριο στις 25 Αυγούστου και να προκηρυχθεί “μια και καλή” έκτακτο συνέδριο, με εκλογή νέων συνέδρων, τον Νοέμβριο. (σ.σ. Διαρκές Συνέδριο σημαίνει ότι μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό συνέδριο του περσινού Απριλίου).

Η ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να γίνει σήμερα, ώστε στη συνέχεια οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος να παρουσιάσουν τις αναλυτικές “πλατφόρμες” τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...