Σύλληψη Γερμανού αξιωματούχου με την κατηγορία της ρωσικής κατασκοπείας

Συνελήφθη στέλεχος της Υπηρεσίας Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων (Bundeswehr) με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, με τις αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο να είναι έντονες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ARD, η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (Bundeskriminalamt – BKA) συνέλαβε χθες στο Kόμπλενς τον ύποπτο για κατασκοπεία αξιωματικό Τόμας Χ. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο κατηγορούμενος από τον Μάιο του 2023 και έπειτα, «με δική του πρωτοβουλία», είχε αποταθεί επανειλημμένα στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Βόννη και στη Ρωσική Πρεσβεία στο Βερολίνο, προτείνοντας συνεργασία και προσφέροντας πληροφορίες από την επαγγελματική του δραστηριότητα «με σκοπό την προώθησή τους σε Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας».

Αρκετοί πολιτικοί αντέδρασαν στη σύλληψη, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, και μάλιστα ο Χένινγκ Όττε από την αντιπολιτευόμενη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), που είναι και αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Γερμανίας πρέπει να αναδιαμορφωθεί εκ βάθρων, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις του υβριδικού πολέμου που διεξάγουν κατά της Γερμανίας η Ρωσία και άλλα κράτη».

Ο βουλευτής των Πρασίνων, Kόνσταντιν φον Νοτς, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, που επιβλέπει τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερμανίας, δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ότι η Γερμανία πρέπει να είναι πιο προσεκτική στον τομέα της αντικατασκοπείας και της «αθέμιτης επιρροής αυταρχικών κρατών», σημειώνοντας παράλληλα ότι η υπόθεση αυτή καταδεικνύει σε τι βαθμό η Γερμανία έχει τεθεί στο στόχαστρο ξένων μυστικών Υπηρεσιών.

Ο Φλόριαν Χαν από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση, ενώ επαίνεσε τις γερμανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας για το έργο τους και σημείωσε ότι τέτοια περιστατικά δυστυχώς δεν μπορούν να αποκλειστούν εξ’ ολοκλήρου.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Nάνσι Φέζερ των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια πρώτη αντίδραση μετά τη σύλληψη του υπόπτου, εξήρε το έργο των Υπηρεσιών Ασφαλείας, και τόνισε ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι «οι Υπηρεσίες Ασφαλείας παρακολουθούν τη ρωσική κατασκοπία στη Γερμανία και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα». Η Φέζερ δεν πήρε θέση ως προς ενδεχόμενες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Γερμανίας, επεσήμανε όμως ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Γερμανία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η Υπουργός υπογράμμισε ότι «η απειλή από την κατασκοπεία, τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις έχει λάβει μια άλλη διάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι έχουμε ήδη ενώσει τις δυνάμεις μας και έχουμε εντείνει τα μέτρα προστασίας, ώστε να «εξοπλιστούμε κατά των σημερινών απειλών».

Για το θέμα η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει πως ο ύποπτος ο οποίος είναι υπό κράτηση, είχε ήδη προκαλέσει προσοχή στην Υπηρεσία του, λόγω της υποστήριξής του προς το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και την πολιτική του κόμματος έναντι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Bundeswehr (MAD), επισημαίνεται ότι λόγω της προμήθειας οπλικού υλικού στην Ουκρανία και της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών στη Γερμανία, το «ενδιαφέρον των ρωσικών μυστικών Υπηρεσιών για πληροφορίες επί γερμανικού εδάφους έχει λάβει μια εντελώς νέα διάσταση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ