Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της χώρας. Παράλληλα, την Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι το Κίεβο ανακατέλαβε τον οικισμό Στορόγεβε.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Στορόγεβε από Ουκρανούς στρατιώτες. Πρόκειται για ένα μικρό μέρος, ένα οικισμό, απέναντι από τον ποταμό Μόκρι Γιάλι στο Μπλαγκοντάτνε που ανακαταλήφθηκε το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, η μάχη είναι τώρα για το Ουροζαϊνέ στα νότια, καθώς οι Ουκρανοί πολεμούν και στις δύο πλευρές του ποταμού. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν ένα μικρό φράγμα στον ποταμό Μόκρι Γιάλι, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επίθεση.

Στο μεταξύ χθες έλαβαν χώρα είκοσι πέντε μάχες κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και νοτιότερα κοντά στην Αβντιβκά και τη Μάργινκα, που βρίσκονται στην περιοχή του Ντονέτσκ, στο Ντονμπάς. Μάχες σημειώθηκαν επίσης κοντά στην Μπιλορίβκα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μία ημέρα νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έχει σημειώσει τα πρώτα μέτρια κέρδη στην ανάκτηση εδαφών από τη Ρωσία, κατά την αντεπίθεσή του. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία δήλωσε την Κυριακή ότι τα στρατεύματά της είχαν σημειώσει πρόοδο σε τρία χωριά στο Ντονέτσκ: Μπλαγκοντάτνε, Νέσκουσνε και Μακαρίβκα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδισαν εδάφη το Σαββατοκύριακο ενώ πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις αντεπίθεσης σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της πρώτης γραμμής, συνοψίζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην έκθεσή του για τον πόλεμο.

Το αμερικανικό think tank ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει «οπτικά επαληθευμένες προόδους» στις περιοχές Ντονέτσκ και Ζαπορίζια και ότι ρωσικές πηγές «επιβεβαίωσαν, αλλά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν» αυτές τις προόδους.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Μπαχμούτ και οι ρωσικές πηγές ανέφεραν συνεχιζόμενες ουκρανικές χερσαίες επιθέσεις στις βόρειες και νότιες πτέρυγες της πόλης, στην περιοχή του Ντονέτσκ. «Γεωγραφικά πλάνα και ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πολλούς οικισμούς κατά τη διάρκεια συνεχιζόμενων χερσαίων επιθέσεων νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Βελίκα Νοβοσίλκα στη δυτική περιφέρεια του Ντονέτσκ», αναφέρεται στην έκθεση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...