Ο γιος του Τζορτζ Σόρος που αναλαμβάνει τα ηνία της αυτοκρατορίας των 25 δισ. δολαρίων

Ο Τζορτζ Σόρος, θρυλικός επενδυτής και αντικείμενο θαυμασμού αλλά και σταθερών επικρίσεων, παραδίδει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει χτίσει, στον γιο του Αλεξάντερ Σόρος. Ο κεντροαριστερός στοχαστής, όπως αυτοαποκαλείται, μεγάλωσε έχοντας επίγνωση του τεράστιου πλούτου της οικογένειας και όπως σημειώνει στη Wall Street Journal δεν πίστευε ότι είναι πιθανός διάδοχος, αφού θεωρούσε ότι έχουν «προτεραιότητα» τα μεγαλύτερης ηλικίας αδέλφια του.

Ο 37χρονος, τον οποίο οι φίλοι αποκαλούν Άλεξ, μιλώντας στη Wall Street Journal – στην πρώτη συνέντευξή μετά την επιλογή του- τονίζει ότι έχει ως στόχο να διευρύνει τους φιλελεύθερους σκοπούς του πατέρα του. «Σκεφτόμαστε με παρόμοιο τρόπο, αν και ενδιαφερόμαστε και για διαφορετικούς σκοπούς. Οι πρωτοβουλίες που επιθυμεί ο ίδιος να προωθήσει περιλαμβάνουν τα θέματα της ισότητας των δύο φύλων και του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Σκοπεύει δε να συνεχίζει να στηρίζει με δωρεές πολιτικούς της αριστεράς στις ΗΠΑ.

«Είμαι ακόμη πιο πολιτικοποιημένος από τον πατέρα μου» λέει ο Άλεξ , ο οποίος πρόσφατα είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Τσακ Σάμερ, τον πρωθυπουργό της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Open Society Foundations του Σόρος, γνωστός ως OSF, κατευθύνει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ομάδες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στην οικοδόμηση δημοκρατιών. Τα χρήματα του ιδρύματος πηγαίνουν επίσης σε πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Το πρόγραμμα Democracy PA, έχει επίσης υποστηρίξει τις προεκλογικές εκστρατείες των περιφερειακών εισαγγελέων και αξιωματούχων επιβολής του νόμου που επιδιώκουν να μειώσουν τα ποσοστά φυλάκισης και τη φυλετική προκατάληψη στο δικαστικό σύστημα – γεγονός που έχει εξοργίσει τη δεξιά.

Φοβάται την επιστροφή Τραμπ, θέλει περισσότερη ελευθερία του λόγου

Ο Άλεξ δήλωσε στη WSJ ότι ανησυχεί για την προοπτική της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και άφησε να εννοηθεί ότι το ίδρυμα του Σόρος θα είναι χρηματοδότης των Δημοκρατικών στην προεδρική κούρσα του 2024. Σε αντίθεση πάντως με άλλους εκπροσώπους της αριστεράς, ο Άλεξ πιστεύει ότι υπάρχει υπερβολική πια λογοκρισία στα Πανεπιστήμια και σε άλλους δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ στο όνομα της πολιτικής ορθότητας. «Έχω κάποιες διαφορές με τη γενιά μου όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και άλλα πράγματα – τελικά μεγάλωσα βλέποντας τον Μπιλ Μάχερ πριν πάω για ύπνο», είπε, αναφερόμενος στον κωμικό που έχει έχει ανά καιρούς δεχθεί πυρά για τις καυστικές θέσεις του.

Κάποιοι αμφέβαλλαν ότι ο Τζορτζ Σόρος, 92 ετών, θα παραχωρούσε ποτέ την πρώτη του θέση όσο ήταν ακόμα ζωντανός. Είχε δε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Δεν ήθελα το ίδρυμα να το αναλάβει ένα από τα παιδιά μου, ως θέμα αρχής. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να το διαχειρίζεται κάποιος που ταιριάζει καλύτερα». Για χρόνια, άνθρωποι κοντά στον Τζορτζ πίστευαν ότι εάν δεν υπάρξει κάποιος εκτός οικογένειας, τότε θα είναι ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του Άλεξ, ο Τζόναθαν Σόρος, 52 ετών, δικηγόρος με οικονομικό υπόβαθρο, ο ξεκάθαρος διάδοχος. Ψηλός και αθλητικός, ο Τζόναθαν έπαιζε τένις με τον πατέρα του, εργάστηκε για ένα διάστημα στο ίδρυμα και σταθεροποίησε το hedge fund του Σόρος σε ταραχώδεις περιόδους. Ωστόσο κάποια στιγμή ήρθε η σύγκρουση των δύο ανδρών. Ο Άλεξ κέρδισε τελικά την εμπιστοσύνη του πατέρα του ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο για να προωθήσει τους σκοπούς του οργανισμού. «Το κέρδισε», είπε ο Τζορτζ.

Τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του

Τον Δεκέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο του OSF εξέλεξε τον Άλεξ ως πρόεδρό του, αντικαθιστώντας τον πατέρα του. Ο Άλεξ επίσης διευθύνει τώρα την πολιτική δραστηριότητα ως πρόεδρος του σούπερ PAC του Σόρος. Ο νεότερος Soros είναι το μόνο μέλος της οικογένειας στην επενδυτική επιτροπή που επιβλέπει τη Soros Fund Management, την εταιρεία που επιβλέπει τα χρήματα για το ίδρυμα και την οικογένεια. Το μεγαλύτερο μέρος των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της θα κατευθυνθεί στο OSF τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σόρος. Περίπου 125 εκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για το super PAC.

Η δουλειά του Άλεξ στην οικογενειακή οργάνωση έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει ένα συλλογικό στυλ διαχείρισης που διαφέρει από αυτό του πατέρα του, δήλωσαν συνάδελφοι στην αμερικανική εφημερίδα. Ο Άλεξ παρακολουθεί τις λεπτομέρειες που συνήθως αγνοούσε ο Τζορτζ, κουβαλώντας ένα μικρό σημειωματάριο στις συναντήσεις που γεμίζει με σημειώσεις για να τις μοιραστεί με το προσωπικό, είπαν. «Μπορεί να τρελάνει τους ανθρώπους στο ίδρυμα γιατί είναι τόσο πρακτικός», είπε ο Άντονι Ρομέρο, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από το OSF.

Η επιλογή του Alex, ενός οπαδού της hip-hop και οπαδού των New York Jets, ήταν κάποτε μια μεγάλη ευκαιρία. Νωρίς, ο Άλεξ μόλις και μετά βίας μιλούσε σε συναντήσεις και ήταν περισσότερο γνωστός για την έντονη κοινωνική του ζωή. «Πανέμορφα μοντέλα, φίλοι του NBA και κρυφτό στην έπαυλή του: Καλώς ήρθατε στην πολυτελή ζωή του γιου playboy του επενδυτή Τζορτζ Σόρος», ανέφερε ένας διαδικτυακός τίτλος της Daily Mail.com το 2016.

Το στοίχημα κατά της λίρας από τον πατέρα του

Ο Τζορτζ Σόρος έχτισε την περιουσία του τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ως πρωτοπόρος διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που τοποθετούσε στοιχήματα σε παγκόσμιες αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος με βάση τις προβλέψεις του για οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. Έκανε επενδύσεις αφού κοσκίνισε έναν ιστό πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από ένα δίκτυο πολιτικών και επιχειρηματικών επαφών. Ένα μόνο στοίχημα ότι η βρετανική λίρα θα πέσει το 1992 απέφερε στο ταμείο του καθαρό κέρδος άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ