Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για τους ομήρους

Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για τους ομήρους. Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για μια τετραήμερη, τουλάχιστον, κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Η συμφωνία φέρνει μια πρώτη περίοδο ηρεμίας σε μια σύγκρουση που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς.

Τι ξέρουμε όμως για τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ;

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει γυναίκες και ανηλίκους από τις φυλακές του, επιτρέποντάς του να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που βρίσκονται κυρίως στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από χθες πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης τόνιζαν ότι θα απελευθερώσουν κυρίως γυναίκες και ανήλικους, ενώ επέμεναν ότι δεν θα επιτραπεί να αφεθεί ελεύθερος κανένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο.

Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανέφερε τον αριθμό 150 στη δήλωσή της με την οποία χαιρέτιζε την «ανθρωπιστική εκεχειρία». Η Χαμάς, στη δήλωσή της αναφέρθηκε στους όρους της εκεχειρίας, λέγοντας ότι θα απελευθερώσει 50 γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών από τους Ισραηλινούς ομήρους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 γυναικών και παιδιών κάτω των τα 19 του παλαιστινιακού λαού στις φυλακές του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι στις φυλακές του Ισραήλ σε αριθμούς

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που φυλακίζονται από το Ισραήλ κρατούνται βάσει νόμων και στρατιωτικών διαταγών που επιτρέπουν την κράτησή τους χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγορίας.

  • Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, στις ισραηλινές φυλακές υπήρχαν περίπου 5.200 Παλαιστίνιοι
  • Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 3.000 Παλαιστίνιους, κατά τη διάρκεια καθημερινών επιδρομών στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Τουλάχιστον 145 είναι παιδιά
  • Τουλάχιστον 95 είναι γυναίκες
  • Τουλάχιστον 37 είναι δημοσιογράφοι

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...