Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας για εκταμίευση δόσης 900 εκατ. δολαρίων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για έκτακτη τετραετή βοήθεια 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εμπόλεμης χώρας, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση 900 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο μετά από έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Το ΔΝΤ ενέκρινε τον Μάρτιο το τετραετές πρόγραμμα διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης 15,6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, επιτρέποντας πρόσθετη στήριξη από τους δωρητές ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα αυξηθεί κατά 1% έως 3% το 2023, βελτιώνοντας έτσι την προηγούμενη πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι επιδόσεις της Ουκρανίας στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της ρύθμισης ήταν ισχυρές και ότι όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης για τους στόχους του τέλους Απριλίου πληρούνται.

«Συνολικά, η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν διατηρηθεί, χάρη στη συνετή χάραξη πολιτικής και τη συνεχή και έγκαιρη εξωτερική στήριξη», δήλωσε το Ταμείο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ