Στέφανος Κασσελάκης: «Για όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα Αμερικανάκι σε εμένα, σύντομα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν Κρητίκαρο»

«Για όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα “Αμερικανάκι” σε εμένα, σύντομα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν “Κρητίκαρο”», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τον λόγο που τον οδήγησε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ και τους χαρακτηρισμούς που του έχουν δώσει ως «Μπέπε Γκρίλο» και «Ντόναλντ Τραμπ», τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και ποιοι του τον σύστησαν, τον Παύλο Πολάκη, τον Άρη Βελουχιώτη και τις πολιτικές πεποιθήσεις του… Μπάτμαν.

Έκανε επίσης γνωστό ότι το 2009 ψήφισε Γιώργο Παπανδρέου. «Ήταν το θέμα της διαύγειας, της μεταρρύθμισης. Ήταν προφανώς μια πολύ διαφορετική εποχή, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, αλλά αυτή η μεταρρυθμιστική προοδευτική νοοτροπία ήταν κάτι το οποίο με εξέφραζε», ανέφερε.

Επιπλέον, όπως είπε, η εργαλειοποίηση του φράχτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα μήνα μετά τα Τέμπη ήταν αυτή που τον οδήγησε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Με ενόχλησε πάρα πολύ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον φράχτη», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι κοροϊδία οι ζωές του κόσμου». «Το μάρκετινγκ και ο αποπροσανατολισμός έχουν και τα όριά τους».

Οσον αφορά την κριτική που έχει δεχτεί, με χαρακτηρισμούς περί «Μπέπε Γκρίλο» και «Ντόναλντ Τραμπ», ο κ. Κασσελάκης επιστράτευσε τον Αλέξη Τσίπρα και μία συμβουλή που του έχει δώσει. «Καταρχάς, είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας. Δεύτερον, μια από τις συμβουλές που μου έδωσε ο πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας από τον καθένα έχεις να πάρεις κάτι θετικό».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον βοήθησε δίνοντάς του τον «χάρτη» του αρχηγού, ενώ αποκάλυψε ότι ο τομέας Διαφάνειας του κόμματος, ο Μανόλης Καπνισάκης και ο Παύλος Πολάκης του σύστησαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Πολάκη, είπε ότι αυτό που τον συνδέει μαζί του είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, αλλά και οι δύο εκνευριζόμαστε, το αισθανόμαστε μέσα μας πολύ βαθιά όταν κάποιος κλέψει από τον πλούτο των παιδιών μας», είπε, αναγνωρίζοντας πως έχει άλλο στιλ από τον κ. Πολάκη. «Μακάρι να ήταν και άλλοι βουλευτές τόσο γειωμένοι στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι διαφωνεί με τον κ. Τσίπρα στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων και εξήγησε πώς πήρε ο ίδιος την υποτροφία του. Όπως είπε, αν κάποιος θέλει να κάνει μια νέα έδρα με ακαδημαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα, τάσσεται υπέρ στο να το κάνει ως μέρος του δημοσίου αλλά χωρίς να έχει τον πονοκέφαλο της διοίκησης του δημισίου, να έχει μια πιο ανεξάρτηση διοίκηση και αυτονομία. «Αυτές οι δωρεές (δηλαδή οι ιδιωτικές) να πάνε στα δημόσια πανεπιστήμια και όχι σε μη κρατικά πανεπιστήμια», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια.

Κληθείς να εξηγήσει γιατί ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει με υποτροφία στο εξωτερικό έχει αυτή την άποψη, απάντησε: «Αν ήξερα ότι το 5% του ΑΕΠ πήγαινε στη δημόσια παιδεία, θα έλεγα εντάξει, θα το σκεφτώ». «Φοβάμαι πολύ το σενάριο να έχουμε παιδεία δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το κείμενο που είχε υπογράψει για τον πρωθυπουργό, εξήγησε ότι είχε γράψει ένα κείμενο το 2015 για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύγκριση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Μειμαράκη. «Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλα έλεγε τότε και άλλα έκανε έκτοτε. Η κυβέρνησή του έχει υπάρξει πολιτικά επικίνδυνη, κατά την γνώμη μου, για την χώρα», είπε επιβεβαιώνοντας επίσης ότι θεωρούσε πολιτικά επικίνδυνο τον Γιάνη Βαρουφάκη για την θέση του υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη, τάχθηκε επίσης υπέρ της κρατικοποίησης της ΔΕΗ, εξηγώντας ότι έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες ότι δημόσια αγαθά όταν διακινούνται με κερδοσκοπικούς όρους μπορεί να δημιουργηθούν προβήματα στην κοινωνία. «Η παιδεία, το ρεύμα και νερό είναι δημόσια αγαθά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε όμως και για πιο προσωπικά θέματα, όπως για το πώς αποκάλυψε στην μητέρα του για την σχέση του και την αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό, αποκάλυψε πως είναι θρησκευόμενος, ξεχώρισε ως προσωπικότητα της Αριστεράς τον Άρη Βελουχιώτη και δήλωσε πως αγαπημένος του σούπερ ήρωας είναι ο Μπάτμαν, ο οποίος «είναι αριστερός γιατί βάζει το κοινό καλό, πάνω από το δικό του καλό».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ