Ολυμπιακό Πάρκο: Μία ιστορία με λευκούς ελέφαντες…

Του Δημήτρη Τζιώτη

Το στέγαστρο Καλατράβα κατασκευάσθηκε ως σύμβολο των Ολυμπιακών του 2004, με οικοδομική άδεια πέργκολας. Το εγχειρίδιο συντήρησής του χάθηκε και λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας αποφασίσθηκε η αναστολή λειτουργίας του. Πλέον η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Στα 19 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, τίποτα δεν άλλαξε στη χρήση των εγκαταστάσεων. Σαν να μην έγιναν ποτέ οι Αγώνες. Όσο για το Ολυμπιακό Πάρκο…

Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων, είχε πει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν το 1989, εγκαινιάζοντας τα εμβληματικά αρχιτεκτονικά έργα της επετείου των 200 ετών από τη Γαλλική Επανάσταση. Πριν από 134 χρόνια, η Γαλλία σηματοδότησε τον εορτασμό των 100 ετών από τη Γαλλική Επανάσταση σχεδιάζοντας τον Πύργο του Άιφελ, το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.

Το ψηλότερο κτίριο τότε στον κόσμο, με ύψος 324 μέτρα, κατασκευάσθηκε από 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου σε δύο μόλις χρόνια για να συμβολίσει τις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η συμβολική του αξία σήμερα ανέρχεται σε 430 δισεκατομμύρια ευρώ. Η οικονομική αποτίμησή του προσμετρά την αναγνωρισιμότητά του ως όνομα και ως σύμβολο, την υλική και άυλη αξία του, τον αριθμό των επισκεπτών, τα έσοδα που αποκομίζει η τοπική οικονομία και το κύρος που προσδίδει η φήμη του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ