Σι Τζινπίνγκ: Όταν ανοίξει η πόρτα των σινοαμερικανικών σχέσεων, δεν πρόκειται να ξανακλείσει

Σι Τζινπίνγκ: Όταν ανοίξει η πόρτα των σινοαμερικανικών σχέσεων, δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Η Κίνα επιθυμεί την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετά τη σύνοδο κορυφής που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Όπως είπε, σε ένα από τα πιο ξεκάθαρα σχόλιά του που διακηρύσσει την επιθυμία για ειρηνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Κίνα δεν δεν θα ξεκινήσει καμιά ένοπλη σύγκρουση με καμιά χώρα.

Σε μια ομιλία του σε στελέχη επιχειρήσεων στο Σαν Φρανσίσκο λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα «δεν στοιχηματίζει ποτέ εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών» και «δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να τις ανατρέψει».

«Όποιο κι αν είναι το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο μπορεί να φθάσουμε, ουδέποτε θα επιδιώξουμε την ηγεμονία ή την επέκταση και δεν θα επιβάλουμε ποτέ τη βούλησή μας σε άλλους», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως η Κίνας«δεν επιδιώκει σφαίρες επιρροής και δεν θα κάνει ούτε θερμό ούτε ψυχρό πόλεμο σε οποιαδήποτε χώρα».

Στην ομιλία του, ο Σι προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για την αμερικανική κυριαρχία στον κόσμο, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Οι εντάσεις για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι εντάσεις για τους δασμούς και τους ελέγχους των εξαγωγών να οδηγήσουν σε άμεση σύγκρουση.

Σι Τζινπίνγκ: Όταν ανοίξει η πόρτα των σινοαμερικανικών σχέσεων, δεν πρόκειται να ξανακλείσει

Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει επωφεληθεί από την παγκόσμια τάξη στην οποία κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε υπογραμμίζοντας πως οι καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες. «Πιστεύω πως από τη στιγμή που θα ανοίξει η πόρτα των σινοαμερικανικών σχέσεων, δεν πρόκειται να ξανακλείσει», δήλωσε ο Σι.

Ο Σι αναφέρθηκε στις ομοιότητες μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων, υπενθυμίζοντας την εποχή του στην Αϊόβα πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες – πολύ πριν ανέλθει στην προεδρία και γίνει ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ. Ο Σι ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα στείλει ξανά πάντα στους αμερικανικούς ζωολογικούς κήπους, συνεχίζοντας το πρόγραμμα «Panda Diplomacy» που συμβολίζει τις σταθερές σχέσεις που αναμενόταν να τελειώνει φέτος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...