Σε παρακμή η ΕΕ: Τελειώνουν τα λεφτά για την αντιμετώπιση καταστροφών (pic)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την Τρίτη να αναλάβει «μεγαλύτερη οικονομική προσπάθεια» στον τομέα της πολιτικής προστασίας, της οποίας οι οικονομικές ικανότητες «είναι στο όριο», για να αντιμετωπίσει τη «βίαιη νέα κανονικότητα» του πολλαπλασιασμού ακραίων φαινομένων, όπως ο σεισμός στο Μαρόκο ή οι πλημμύρες στη Λιβύη, την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες.

«Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές προκλήσεις», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarcic, σε μια συζήτηση πριν από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον τρόπο επίτευξης μιας πιο ανθεκτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε καταστροφές και την προστασία των ανθρώπων από ακραία κύματα καύσωνα, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Ο Lenarcic προειδοποίησε ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (το ευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών) λειτουργεί ήδη σε πλήρες επιχειρησιακό επίπεδο και ότι, σε μόλις δύο χρόνια, τα αιτήματα για βοήθεια έχουν αυξηθεί κατά 400% και οι πόροι «Βρίσκονται στο όριο».

«Μπορεί σύντομα να μην είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται», προειδοποίησε ο επίτροπος, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις συλλογικές μας ικανότητες αντιμετώπισης καταστροφών».

Για το λόγο αυτό, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ζήτησε ενίσχυση τόσο του αποθεματικού αλληλεγγύης και της βοήθειας έκτακτης ανάγκης όσο και του μέσου ευελιξίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

«Το αν θα συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε τα επόμενα χρόνια, είτε σε εθνικό είτε σε κοινό επίπεδο, εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα. Ο τρέχων πολύ περιορισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ για την πολιτική προστασία δεν επαρκεί.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη οικονομική ενίσχυση για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους», είπε ο Σλοβένος πολιτικός, του οποίου η χώρα υπέστη επίσης μεγάλες πλημμύρες τον περασμένο Αύγουστο που έπληξαν τα δύο τρίτα της επικράτειας της.

Η ανάρτηση Lenarcic

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...