Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Πούτιν δεν έβαλε χέρι στα χρήματα του Πριγκόζιν

Πάνω 100 εκατ. δολάρια σε μετρητά και ράβδους χρυσού κατασχέθηκαν από τις ρωσικές αρχές σε έλεγχο εγκαταστάσεων που ανήκουν στον ηγέτη της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στη Λευκορωσία μετά την ανταρσία του τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka της Αγίας Πετρούπολης, την Τρίτη περίπου 10 δισ. ρούβλια (111,2 εκατ. δολάρια) και πέντε ράβδοι χρυσού επεστράφησαν στον Πριγκόζιν.

Τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν από τις ρωσικές αρχές σε επιδρομές σε ακίνητα που συνδέονται με το Πριγκόζιν, Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την κατάληψη του ελέγχου από τους μαχητές της Wagner στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον. Η ομάδα απείλησε για λίγο ότι θα εισβάλει στην πρωτεύουσα.

Αργότερα, ο Πριγκόζιν κατέληξε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, να εγκαταλείψει την ανταρσία και να εξοριστεί στη Λευκορωσία. Σε αντάλλαγμα, οι ρωσικές αρχές δεν επιδιώκουν ποινικές διώξεις που σχετίζονται με ενέργειες που αρχικά χαρακτηρίστηκαν ως «προδοσία» από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία παραδόθηκαν στον οδηγό του Πριγκόζιν, ο οποίος είχε εξουσιοδοτηθεί, στις 2 Ιουλίου. Οι ανακριτές δεν ήθελαν να αφήσουν τα κεφάλαια, αλλά η Fontanka ανέφερε ότι «επενέβη κάποιος ανώτερος».

Ο Πριγκόζιν είχε δηλώσει στις 24 Ιουνίου ότι τα χρήματα προορίζονταν για την πληρωμή των μισθών των μαχητών της Wagner και την αποζημίωση των οικογενειών των πεσόντων στρατευμάτων.

Η αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης κατέσχεσε τα χρήματα σε δύο παρτίδες: πρώτα κατέσχεσε περίπου 47 εκατ. δολάρια από ένα σταθμευμένο μίνι βαν και, έπειτα, κατέσχεσε άλλα 66,7 εκατ. δολάρια που ήταν αποθηκευμένα σε 80 χαρτόκουτα σε ένα δεύτερο φορτηγό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ