Ρωσία: Αποσύρεται η δίωξη κατά της Wagner – «Παραδίδουν τον εξοπλισμό τους»

Μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν χθες, που δεσμεύτηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι όσα μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό ή να ζητήσουν αμνηστία στη Λευκορωσία, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι η υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) έκλεισε την έρευνά της για την ένοπλη εξέγερση της ομάδας το Σαββατοκύριακο.

Σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση για την εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι μαχητές της Wagner προέλασαν προς τη Μόσχα το Σάββατο, ζητώντας την αποπομπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για τους κακούς χειρισμούς της, όπως τους χαρακτήρισαν, στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στη συνέχεια έληξαν απότομα την ανταρσία τους και επέστρεψαν στις βάσεις τους στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, η δίωξη τερματίσθηκε διότι οι αυτουργοί σταμάτησαν τις ενέργειες που είχαν ως άμεσο στόχο την διάπραξη του εγκλήματος.

Η συμφωνία με την οποία επιλύθηκε η κρίση το Σάββατο περιλαμβάνει δέσμευση του Κρεμλίνου ότι οι μαχητές της Wagner που έλαβαν μέρος στην στάση δεν θα διωχθούν και θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Wagner ετοιμάζεται να παραδώσει τον βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό της. «Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού της Wagner PMC στις ενεργές μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η τύχη του ηγέτη της ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατέληξε σε έναν συμβιβασμό με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο συμβιβασμός αυτός θεωρείται «στον αέρα» μετά τα σχόλια του Πριγκόζιν τη Δευτέρα, που επανέλαβε την κριτική του κατά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι «κάναμε πορεία για να διαδηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας, όχι για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση», και το διάγγελμα του Πούτιν, που έκανε αντικρουόμενα σχόλια σχετικά με τις συνέπειες για όσους εμπλέκονται στην ανταρσία.

Πάντως το ιδιωτικό τζετ του προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη Λευκορωσία, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Belarusian Hajun, που επικαλείται δεδομένα για την αεροπορική κίνηση της χώρας. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί εάν ο ίδιος ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος, σύμφωνα με τη Hajun.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...